"Kot izjemno pozitivne smo ocenili posebne izbirne treninge, teh je bilo šest, ki se jih je udeležilo 43 mladih košarkarjev. Vsi smo se strinjali, da je tak projekt potrebno nadaljevati tudi v prihodnje," je dejal Janez Drvarič, zaradi zdravstvenih težav predsednika strokovnega sveta KZS, Toneta Krumpa, začasni predsedujoči.

Slovenija je na prvenstvu nastopila brez velikega števila igralcev, ki so dres izbrane vrste nosili v preteklosti, a z veliko mladimi, ki so debitirali na velikem tekmovanju. "Žal selektor ni mogel računati na veliko število igralcev, ki jih je želel videti v reprezentanci. Kljub temu se ambicije, ki bi se zaradi objektivnih razlogov lahko spremenile, niso zmanjšale in reprezentanca je prvenstvo začela dobro, potem pa so se pojavile določene slabosti, predvsem met od daleč, ki je bil plod dejstva, da v reprezentanci ni bilo izrazitega strelca," je dejal Drvarič, ki je povedal, da je strokovni svet, v katerem je 13 članov, pozitivno ocenil slovensko obrambo, medtem ko je imel napad nekaj težav.

"Reprezentanca ni dosegla tekmovalnega cilja, torej medalje ali uvrstitve na olimpijske igre, a je bilo to zaradi objektivnih razlogov, saj ekipa ni bila popolna, kar bi morala za dosego takega cilja zagotovo biti. Prav je, da sta želja in interes javnosti visoka, a glede na okoliščine, uvrstitve članov na Eurobasketu 2011 ne moremo oceniti kot neuspeh," je mnenje strokovnega sveta pojasnil Drvarič in nadaljeval: "Drugi cilji so bili doseženi, predvsem govorimo o mladih košarkarjih, saj so svojo priložnost na prvem EP izvrstno izkoristili Mirza Begić, Zoran Dragić in Edo Murić, tudi ostali košarkarji pa so na treningih in tekmah prikazali izjemno prizadevnost, da bi dosegli zadane cilje."

Člani strokovnega sveta so pozitivno ocenili tudi rezultate ženske članske reprezentance, ki je na treh tekmah zbrala tri zmage in postavila odlične temelje za prihodnost. "Rezultat je zelo pozitiven, prav tako pa način dela, ki so ga dekleta prikazala na pripravah in kvalifikacijah. To je prava pot za naprej, tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2013, ki čakajo Slovenijo," je povedal Drvarič.

Dobro oceno so dobile tudi izbrane vrste mlajših kategorij, od katerih so si vse reprezentance, ki so nastopale v diviziji A, priigrale obstanek, kadetom pa je po štirih letih uspel preboj v elitno divizijo A.

Strokovni svet bo svoja mnenja predstavil na naslednjem izvršnem odboru KZS, ko bo jasno tudi več o selektorjih vseh reprezentanc. Kmalu bo jasno tudi kakšen bo projekt moške članske reprezentance v letu 2012, ko ta ne bo igrala uradnih tekem, medtem ko bodo članice igrale kvalifikacije za EP 2013.