Čeprav je danes vsa darovalska kri, ki je namenjena transfuzijam, strogo preverjena, še vedno obstaja možnost, da se darovalec okuži s hepatitisom ali HIV-om, okužba pa še ni tako razvita, da bi se pokazala v krvi. Zaradi tega transfuzija tudi ne velja za najbolj varen zdravniški poseg.

Še večji problem predstavlja pomanjkanje darovalske krvi, predvsem redkih krvnih skupin. Znanstveniki so kot rešitev te problematike ponudili proizvodnjo umetne krvi s pomočjo človeških matičnih celic. Umetno ustvarjena kri bi bila skupine 0, saj je najbolj redka in odgovarja vsem pacientom.

Umetna kri bi bila izredno koristna pri urgentnih operacijah, katastrofah in vojnih spopadih, z njeno pomočjo pa bi lahko rešili na tisoče življenj. "Potrebovali bomo vsaj še dve do tri leta, da bi v kliničnih preizkusih izpopolnili kri. Ko bomo tehniko do konca izpopolnili, bomo jemali matične celice iz zarodkov,“ je povedal vodja raziskovalne skupine Marc Turner.

Omeniti pa gre tudi ekipo znanstvenikov z univerze Essex, ki je šla še korak dlje in raziskuje povsem sintetično metodo proizvajanja krvi iz umetnih snovi.