V majhnem kraju Mancot v pokrajini Flintshire rojeni nogometaš je veljal za vzornega profesionalca. Ni se zapletal v škandale, ampak je živel športno. Ob koncu osemdesetih in devetdesetih, ko so otoški nogometaši "sloveli" tudi zaradi popivanja in nezdravega prehranjevanja, je bil eden od pionirjev športne diete. Tudi to je razlog, da je igral nogomet do 41. leta in postal prvi igralec, ki je v "premierleague" zbral več kot 500 nastopov. Profesionalno kariero je začel pri Leeds Unitedu, s katerim je leta 1992 osvojil edini angleški naslov, vrhunec pa dosegel še pri Evertonu, za katerega je navijal kot otrok, in Newcastle Unitedu. Igral je tudi za Bolton in Sheffield United. Bil je kapetan Walesa, za katerega je po številu nastopov na drugem mestu (85).

Ni bil izjemen talent. Med nogometne zvezdnike se je povzpel z zagrizenim delom. Bil je tako imenovani "all around" nogometaš, za vse položaje v zvezni vrsti. V skladu s svojim priimkom je bil hiter, imel je natančen strel od daleč, bil je dobro taktično podkovan. Trenersko kariero je začel leta 2010 pri Sheffield Unitedu, nekaj mesecev za tem pa sprejel službo selektorja valižanske reprezentance, s katero je imel visoke načrte. Želel je izbrusiti obetavno generacijo na čelu z 22-letnim Garethom Balom in 20-letnim Aaronom Ramseyjem, ki mu je kot najmlajšemu v zgodovini valižanske reprezentance zaupal kapetanski trak, medtem ko naj bi starejši avtoriteti Craig Bellamy in Robert Earnshaw dodali ščepec izkušenosti. Usoda je hotela, da bo obetavno zasedbo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 proti Hrvaški, Srbiji, Belgiji, Škotski in Makedoniji vodil nekdo drug.

Velika Britanija se sprašuje, zakaj si je tako uspešen in spoštovan človek odločil vzeti življenje. Nogometni prijatelji se ga spominjajo kot vedrega in priljubljenega kolega. Dan pred tragično vestjo je bil gost na televizijski postaji BBC. Voditelj oddaje o nogometu Dan Walker je dejal, da je bil Speed zelo dobre volje. Z navdušenjem je govoril o svojih dveh sinovih in dejal, da bi še pred božičem spet gostoval v oddaji. "Verjetno ga nisem nikoli videl boljše volje," je dejal Walker. Podobno je opazil Speedov nekdanji dolgoletni soigralec iz reprezentance in prijatelj Robbie Savage. "Govorila sva dan pred tragičnim dogodkom. Bil je dobre volje. Zapustil je dva krasna sinova in čudovito ženo. Imel je vse... Ne morem verjeti. Še dan pred tem se je smejal in šalil. Bil je izjemen nogometaš, soigralec in prijatelj," je skrušeno dejal Savage.

Drugi so ga torej videli kot optimističnega in karizmatičnega človeka, tako se ga bodo tudi spominjali. Toda nihče ni mogel poznati njegovih misli in te bodo za vedno ostale le njegove.