"Lokacija smučarskih skokov bo v Planici, ne v Kranju in Ljubnem, kot je bilo sprva načrtovano," je danes po srečanju s predstavniki Fisuja v bližini Bruslja povedal mariborski župan Franc Kangler.

Odločitev o selitvi smučarskih skokov, ki so jo v nedeljo skupaj sprejeli organizatorji univerzijade in Fisu, je po njegovih besedah tudi edina sprememba načrtov. Kangler je sicer vesel, da so vsi člani izvršnega odbora pozitivno sprejeli predstavitev organizatorjev in jo celo nagradili z aplavzom.

Generalni sekretar Fisu Eric Saintrond je prav tako prepričan, da je Planica dobra rešitev, a je opozoril, da imajo še vedno nekaj skrbi glede izvedbe drsalnih tekmovanj v za ta namen preurejeni dvorani Lukna, saj je treba še potrditi drsalno stezo za hitrostno drsanje, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih nekaj tednih.

"Nato bomo pokrili vse športe v programu, kar je bil pogoj za izvedbo iger v Mariboru," je dejal Saintrond, ki je prepričan, da je to mogoče storiti tudi z obstoječim proračunom, ki po njegovih besedah ostaja enak, kot je bil pred mesecem.

Na vprašanje, ali verjame v izvedbo univerzijade v Mariboru, je Saintrond dejal, da verjame v Slovence, saj so precejšnji strokovnjaki za zimske športe in dobri delavci. "Verjamem, da če nekaj predstavite, da boste to tudi uresničili," je še poudaril, a opozoril, da ni več časa za kakršno koli odlašanje.

"Še vedno nam verjamejo," je poudaril tudi predsednik organizacijskega odbora univerzijade Tone Vogrinec. "Verjamejo, da imamo dovolj časa, da vse projekte izpeljemo in s korekturami, ki smo jih skupaj odobrili, nam je seveda delo delno olajšano," je še dejal.

A večni problem so po Vogrinčevih besedah sredstva, ki jih bo treba zbrati, saj brez denarja izvedba projekta ni mogoča. Mariborski župan o kakšnih dodatnih sredstvih za projekt ni želel govoriti, neuradno pa se omenja, da naj bi od države po volitvah pričakoval dodatnih deset milijonov evrov.

Prvotni proračun za izvedbo univerzijade v višini 45 milijonov evrov se je v zadnjih tednih znižal na vsega 28 milijonov, od tega bo šlo za investicije zgolj 15 milijonov evrov.

Od že tako okleščenega seznama investicij so ostali le še štirje ključni projekti: prenova in dograditev ledne dvorane z novo ledno ploskvijo v Mariboru, prenova dvorane Lukna za izvedbo drsalnih tekmovanj, izvedba curlinga v dvorani Draš pod Pohorjem in projekt tekaškega poligona pod Pohorjem, kjer bodo potekala biatlonska tekmovanja, s povezavo cevovoda do tekmovališča.

Kangler je poudaril, da po volitvah potrebujejo pravega sogovornika na strani vlade. "Seveda bo zelo pomembno, kako bodo novi ministri in premier naklonjeni temu projektu," je dejal in izpostavil pomen razpisov za evropska sredstva, s katerimi želi na primer financirati projekt tekaškega poligona.

Župan je še poudaril, da pri izvajanju omenjenih projektov, na primer biatlonske proge, ne gre le za potrebe univerzijade, ampak za razvoj mesta in spodbujanje turizma. To bo namreč po njegovih besedah priložnost za rekreacijo, smučanje in tekanje Mariborčanov in turistov ter morda tudi za pripravo kakega svetovnega mladinskega ali članskega prvenstva.

Tudi Vogrinec je trdno prepričan, da bo univerzijada za Maribor koristna, ne samo s športnega vidika, temveč tudi kot kulturni dogodek, ki omogoča druženje študentov in bodoče inteligence vsega sveta. Univerzijada bo po njegovem mnenju imela pozitivne posledice tako za Maribor kot za celotno Slovenijo.