Tako se bo s 1. januarjem prihodnje leto najbolj povišala cena vozovnice za posamezno vožnjo z možnostjo prestopanja v 90 minutah, ki bo tako namesto dosedanjih 80 centov stala 1,20 evra. Splošna mesečna vozovnica se bo s 34 evrov podražila na 37 evrov. Prvotno predlaganega povišanja cene šolske mesečne vozovnice za tri evre pa ne bo, saj so svetniki sprejeli dopolnilo župana Zorana Jankovića, po katerem ostaja cene nespremenjena - 17 evrov. V LPP želijo z novimi cenami zaustaviti trend padanja deleža terminskih vozovnic, saj vrednostne vozovnice s 77-odstotnim deležem prevladujejo.

Prvotno predlaganega povišanja cene šolske mesečne vozovnice za tri evre pa ne bo, saj so svetniki sprejeli dopolnilo župana Zorana Jankovića, po katerem ostaja cene nespremenjena - 17 evrov. V LPP želijo z novimi cenami zaustaviti trend padanja deleža terminskih vozovnic, saj vrednostne vozovnice s 77-odstotnim deležem prevladujejo.

Svetnica SDS Mojca Škrinjar je v razpravi poudarila, da mesto neupravičeno zvišuje ceno javnega prometa, prebivalci pa od tega nimajo nič. Anže Logar (SDS) je ob tem navedel nekaj primerov cen in njihovih podražitev v drugih večjih mestih v različnih državah ter poudaril, da je javni promet marsikje cenejši kot v Ljubljani. Gregor Istenič (SD) mu je v zvezi s tem nasprotoval in navedel podatke iz po njegovem mnenju primerljivih mest iz tujine, kjer je javni promet dražji.

Vroča razprava

Dejstvo je, da so se stroški goriva povečali, subvencije zmanjševale in da se cene leta niso spreminjale, pravi Breda Brezovar Papež (SD). Dvomi pa, da je 50-odstotno povišanje cene vozovnic v enem koraku dobra odločitev. Svetniki SD tako predloga niso podprli.

Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) je ob tem opozorila tudi na socialno-ekonomski položaj nekaterih uporabnikov. Anton Kranjc (NSi) pa meni, da je način brezplačnega prestopanja med vožnjo pritegnil precej ljudi, podražitev pa bo pomenila zmanjšanje števila uporabnikov. Janković pa je nasprotno prepričan, da se bo število uporabnikov še povečevalo, saj se bodo ti navadili na mesečne vozovnice.

Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića) je prepričan, da bi večina županov tovrstno povišanje cen iz predvolilnega časa prestavila, Janković pa tega ni naredil. S tem se je po njegovih besedah sprožil val populističnosti in politikantstva, a, kot poudarja, ne moremo govoriti o drastičnem povišanju cen, če gre za 50-odstotno povišanje le cene ene vrste vozovnice. Omenjeni predlog so tako pri glasovanju podprli le svetniki Liste Zorana Jankovića.

Bili smo tam: Protest aktivistov 15o pred Magistratom

Kot je za medije po seji dejal Janković, je tako samo Lista Zorana Jankovića prevzela odgovornost in izglasovala spremembo cen, kar pomeni, da tudi rezultat pripada njim. Poudaril je še, da je vesel podjetja LPP, "ki je izvrstno podjetje z izvrstnimi vozniki, kjer imamo 70 novih avtobusov in mnoge nove linije, ki povezujejo MOL s primestnimi občinami". Po njegovih besedah pa se trenutno pogovarjajo tudi za podaljšanje linije do Trzina in Domžal, prav tako pa takšno progo želijo na Vrhniki. To pomeni, da je politika prava, je prepričan župan.

V razpravi so nekateri svetniki nekajkrat povzdignili glas, svetniku Mihi Jazbinšku je župan izrekel tudi opomin in ukor. Med drugim pa so na predlog Žige Turka (SDS) glasovali tudi o proceduralnem predlogu, da bi zaradi županovega pristranskega vodenja seje vodenje prevzel najstarejši svetnik ali kdo od podžupanov, a predloga niso izglasovali.

Med razpravo v mestnem svetu so se sicer predstavniki gibanja 15o pred magistratom pripravili protest. Napovedali so, da bodo ob podražitvi cen vozovnic nadaljevali z akcijami - zasedli naj bi avtobuse in garaže LPP. Shod gibanja 15o je podprla tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, podražitvam pa nasprotujejo tudi v stranki SMS-Zeleni. Predstavniki slednjih so danes pred magistrat prinesli podpise proti podražitvi, ki jih je nato svetnik zelenih Tomaž Ogrin predal županu.

Jankovića danes popoldan ni bilo

Predstavniki stranke SMS - Zeleni so ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću danes pred začetkom seje mestnega sveta želeli predati več kot 800 podpisov proti podražitvi vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in za ohranitev otroškega igrišča na Viču, vendar Jankovića pred mestno hišo ni bilo. 

Pobudnik zbiranja podpisov Robert Čehić je v izjavi pred mestno hišo pojasnil, da so v štirih dneh zbirali več kot 800 podpisov, kar je po njegovi oceni zelo veliko, saj, kot pravi, medijske podpore niso imeli. Kot je dejal, so v tajništvo župana Jankovića sporočili, da ga čakajo pred mestno hišo, da bi mu predali podpise, a izgleda, da jih nočejo sprejeti, je dodal.

Podpise so zato predali mestnemu svetniku Zelenih Slovenije Tomažu Ogrinu, ki jih je odnesel na sejo mestnega sveta. Mestni svetniki imajo prav na današnjem dnevnem redu predlog sklepa o cenah posameznih vrst vozovnic v mestnem linijskem prevozu potnikov.

Mesni svetnik Ogrin, sicer podpornik zbiranja podpisov, je dodal, da tak predlog pomeni tudi napačno strategijo javnega prevoza in improvizacijo. Po njegovih besedah je smisel javnega prevoza v tem, da se z njim vozi čim več ljudi, podražitev pa gre v nasprotno smer.

Shod gibanja 15o je podprla tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, podražitvam pa nasprotujejo tudi v stranki SMS-Zeleni. Predstavniki slednjih so danes pred magistrat prinesli podpise proti podražitvi, ki jih je nato svetnik zelenih Tomaž Ogrin predal županu.

Finančno v minusu

Akcijo zbiranja podpisov podpira tudi poslanec Andrej Magajna, ki je prepričan, da gre pri predlogu za podražitev za pokrivanje primanjkljaja v proračunu. Po njegovih besedah imajo v Ljubljani velike projekte, finančno pa so v minusu.

Opozoril je, da imajo vsa mesta subvencioniran mestni prevoz in da se nikjer ne more govoriti o ekonomski ceni javnega prevoza. "Ekonomska cena ne pride v poštev, ljudem je treba pomagati, a izgleda, da bodo ljudje sedaj pomagali ljubljanskemu proračunu," je sklenil Magajna.