Neweyjev dirkalnik mu je bil letos kot vlit, skrojen je bil po njegovi meri, kar je lepo pokazala le ena zmaga njegovega moštvenega tovariša Marka Webbra v pravkar minuli sezoni. Avstralec je nekaj časa glasno cmokljal, da ekipa preveč stavi na Nemca, a je potem le uvidel, da je za tako zgodnje osvajanje naslova prvaka (Vettel je tako "pokvaril" nekaj zadnjih dirk, ki so bile le še bolj statistične vrednosti) kriva več kot le ekipna naklonjenost Vettlu.

Mnogi pravijo, da je lažje stopiti na vrh nekega športa kot tam tudi ostati, letos to za Vettla ne velja, saj je drugi zaporedni naslov prvaka osvojil laže kot lanskega. A istočasno velja tudi, da se prava kakovost dirkača in njegovih hladnih živcev pokaže takrat, ko nima več v rokah tehnično dominantnega orodja. Zato bo Sebastian Vettel šele moral zares dokazati, da zna dirkati tudi s podrejenim materialom, in to obdobje bo zagotovo prišlo, vprašanje je le, kdaj.

Letos je formula 1 ljubiteljem tega športa lahko postregla z nekaj novostmi, ki so se, vsaj po oceni dirkačev, zelo dobro prijele. Sistema KERS in DRS, prvi s pomočjo elektromotorja dirkačem doda okoli 80 motornih konjičev, drugi s pomočjo pomičnega elementa na zadnjem krilcu omogoča doseganje večjih končnih hitrosti, sta se izkazala kot zadetek v polno.

Na veliko srečo se je formula 1 letos izognila črnim stranem tega športa, saj je smrt kosila tako v prvenstvu indy car kot motoGP. Nekoč so dirkači dejali, da so na prvi dirki vedeli, da kar nekaj tistih, ki so se pognali proti prvemu ovinku nove sezone, ne bo dočakalo zadnje dirke. Takrat so živeli hitro in še hitreje umirali. Danes pa je vse drugače.

Zanimivo pa bo spremljati, kateri od veteranov formule 1 je z dirko v Braziliji odpeljal tudi svoj zadnji krog. Michael Schumacher se tudi letos ni uspel vrniti na stara zmagovalna pota, čeravno mu je bolje kazalo kot lani. Po 19. sezonah pa bi se od formule 1 znal posloviti tudi Rubens Barrichello. Prav zanimivo bo spremljati, ali bo vrgel puško v koruzo ali ne, na vrata ekip namreč trka cela vojska mladih dirkačev.