Na dopoldanski ekipni tekmi z le eno serijo so slavili Avstrijci s prednostjo več kot sto točk, popoldne med posamezniki pa so poželi trojno zmago: 1. Andreas Kofler, 2. Gregor Schlierenzauer, 3. Thomas Morgenstern. Potem ko so bili Slovenci na moštveni tekmi peti, so med posamezniki točke osvojili Peter Prevc (16. mesto), Jernej Damjan (23.), Robert Kranjec (27.) in Dejan Judež (28.), medtem ko sta Jurij Tepeš (35.) in Jure Šinkovec (36.) ostala brez finala.

Sedemindvajsetletni Tirolec Andreas Kofler je ponovil lansko zmago s skakalnice Ruka. Po prvi seriji je bil drugi za rojakom Schlierenzauerjem, v finalu pa ga je preskočil kar za 7,5 metra, s tem nadoknadil zaostanek 8,8 točke in šesto zmago v karieri dosegel s prednostjo sedmih desetink točke. Uspeh Koflerja je majhno presenečenje, saj je moral poleti izpustiti nekaj treninga zaradi težav s hrbtom in službenih obveznosti. "Skakalnica v Kuusamu je velik izziv za psiho tekmovalca. Bil sem zbran in sproščen. Sploh se nisem zavedal, da sem tako dobro pripravljen, iz skoka v skok mi je šlo boljše. Vsi člani avstrijske reprezentance smo skakali na visoki ravni, kar je še utrdilo našo samozavest," je povedal Andreas Kofler po sanjskem startu Avstrije v novo sezono.

Večina skakalcev je prišla v Kuusamo brez treninga skokov na snegu (Avstrijci so energijo nabirali v toplem Egiptu, Poljaki na Cipru), zato je bilo še veliko nihanj iz skoka v skok. Potem ko so Slovenci na ekipni tekmi zapravili celo priložnost za preboj na zmagovalni oder, jim je tudi po prvi seriji tekme posameznikov kazalo bolje (11. Prevc, 12. Kranjec, 16. Damjan, 29. Judež), kot je bil izkupiček na koncu. V finalu so bili v skupini tekmovalcev med 11. in 20. mestom, ki so za razliko od ostalih skakali z enega naletnega mesta niže, niso imeli nobene pomoči vzgonskega vetra in naredili nekaj tehničnih napak.

"Na ekipni tekmi smo bili v položaju, da bi dosegli stopničke, vendar smo naredili nekaj napak, predvsem Peter Prevc in Jure Šinkovec. Kljub vsemu je peto mesto na ekipni tekmi lepa uvrstitev. Po prvi seriji posamične tekme je veliko bolje kazalo, nato smo naredili tehnične napake. Štirje med trideset je za začetek soliden nastop. Jure Šinkovec in Jurij Tepeš tehnično nista skakala dobro, vendar se vidi, da smo blizu," je po tekmi dejal slovenski selektor Goran Janus. Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta v soboto in nedeljo v Lillehammerju. Slovenci se bodo danes vrnili domov (po pristanku na Dunaju jih zaradi pomanjkanja denarja v smučarski palači v Podutiku čaka vožnja s kombijem v Slovenijo) in bodo v četrtek znova odpotovali v Skandinavijo.