Monique je imela pri 13 letih operacijo gležnja, kjer je prišlo do zapleta. Zaradi poškodbe živca je postala delno paralizirana, saj ni čutila ene noge. Leta 2008 pa jo je zbil avto, kar je njeno stanje še poslabšalo, postala je hroma od pasu navzdol.

V vseh teh težkih letih se je navadila življenja na vozičku, aktivno in zelo uspešno pa se je še naprej ukvarjala s športom. Pred 13. letom je oboževala tenis in hokej, kasneje pa se je posvetila tekmovanjem paraplegikov na vozičkih. Pri tem je bila zelo uspešna, saj je bila kar šestkrat evropska in trikrat svetovna prvakinja, na paraolimpijskih igrah v Pekingu pa je osvojila dve srebrni odličji.


Monique na olimpijskih igrah v Pekingu. (Foto: AP)

Ko je lani doživela novo nezgodo, tokrat se je zapletla v nesrečo z drugim tekmovalcem na vozičku, se je zgodil čudež. Po nesreči je začutila dražljaje najprej v eni nogi, nato pa še v drugi, od tam je šlo njeno stanje le še navzgor in ob koncu leta je že normalno hodila. Letos marca pa je Monique nastopila na krajši razdalji maratona v Rimu.


Foto: Getty

“Nenadna sprememba in ta izkušnja, da lahko vstaneš iz invalidskega vozička je neopisljiva, saj cel svet kar naenkrat vidiš z druge perspektive. Vse je precej nižje, sam pa se počutiš dosti višjega. Zares je lepo, ko se s kom sprehajaš in mu ob tem lahko pogledaš naravnost v oči,“ je dejala presrečna Monique.

Nizozemka je sedaj voziček zamenjala za dirkalno kolo in se je začela profesionalno ukvarjati s kolesarstvom. Prejšnji teden je dobila izjemno priložnost, ko je podpisala pogodbo z nizozemsko žensko ekipo Rabobank, kjer bo imela možnost trenirati z nekaterimi najboljšimi svetovnimi kolesarkami, njen cilj pa je nastop na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu.