Župan občine Škofljica Ivan Jordan nam je povedal, da kljub dogovoru spet favorizirajo varianto Lisičje s priključkom na dolenjko. "Ta cesta pa ne more sprejeti več vozil, saj je že zdaj popolnoma zamašena. To varianto smo župani in lokalno prebivalstvo že zdavnaj kategorično zavrnili," je pojasnil Jordan in dodal, da na ministrstvih vedno najdejo nekaj, da lahko zavlačujejo.

Jordan je tudi povedal, da županom "nategovanje" že pošteno preseda, a da bodo z morebitno državljansko nepokorščino počakali do sestave nove vlade. Ker se aktualna vlada poslavlja, bi po njegovem mnenju s takojšnjim zapiranjem cest škodovali le svojim občanom.

"Na zadnjem sestanku županov ob razvojni osi 3a smo glavnim političnim strankam poslali pismo, v katerem smo jih opozorili na zavezujoče sklepe, ki jih je sprejela odhajajoča vlada. Vse so odgovorile, da bodo sklepe spoštovale. Naša prva naloga po sestavi nove vlade bo torej sestanek s premierjem in pristojnimi ministri. Če se bo poskušalo na kakršen koli način zavlačevati, bomo šli takoj na barikade," napoveduje župan občine Škofljica.

Metuljčki se bodo preselili sami od sebe

Z njim se strinja tudi župan občine Ig Janez Cimperman, ki meni, da se celotna zadeva z obvoznico vleče samo zato, ker posamezniki na ministrstvu za okolje in prostor ter na kmetijskem ministrstvu solirajo. "Odhajajoči prometni minister Patrick Vlačič nam je zagotovil, da bo šla obvoznica čez Ljubljansko barje in da bo ta trasa do septembra prihodnje leto v državnem prostorskem načrtu. Na nobeno drugo različico župani ne bomo pristali," je odločen Cimperman, ki je poudaril, da ima do tega enotno stališče vseh 13 županov od Škofljice do Petrine.

Po njegovem mnenju regionalka proti Kočevju ne prenese ničesar več. "Ne glede na to, da je ižanka obnovljena, da se pripravlja tretji pas proti Turjaku in da se pripravljajo papirji za avtocestni priključek Šmarje - Sap, temeljni problem ostaja obvoznica mimo Škofljice. Pri vsem skupaj pa ne gre samo za pretok prometa, ampak za celoten razvoj južne regije," je prepričan Cimperman.

Dodal je še, da bodo v prihodnje - če bo prišlo do ukrepov z zaporami različnih cest - pristojni na ministrstvih prekleto dobro razmislili, ali bodo še zavirali gradnjo obvoznice z izgovori o velikem finančnem zalogaju za gradnjo nadomestnih habitatov za metuljčke. "Travnike je treba le pokositi, metuljčki pa se bodo preselili sami od sebe," meni župan.