Božič, ki je po sezoni zapustil ekipo Vacansoleila in se tako kot Jani Brajkovič preselil h kazahstanski Astani, si je nagrado prislužil predvsem zaradi sedmega mesta na svetovnem prvenstvu v Koebenhavnu, imel pa je še nekaj drugih odličnih dosežkov. Tako je dobil etapo na dirki po Švici, na klasični dirki v Hamburgu pa je zasedel tretje mesto.

"Seveda, da sem zadovoljen, vsaka lovorika mi veliko pomeni. Na koncu sezone, s katero nisem bil najbolj zadovoljen, predvsem s prvim delom ne, je to super stvar. Žal pa mi je, da nisem najboljši slovenski kolesar zaradi še boljšega rezultata na svetovnem prvenstvu, kjer se mi je ponudila enkratna priložnost. Cilj dirke sem naštudiral kot nobenega drugega doslej, ustrezal mi je maksimalno, a tega nisem najbolje izkoristil. Ne vem, če se mi bo še kdaj ponudila taka priložnost," se Božič še vedno vrača k zamujeni priložnosti v Koebenhavnu.

Žakljeva, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je v izboru tokrat premagala lansko zmagovalko Blažo Klemenčič, to pa predvsem zaradi dosežka na evropskem prvenstvu v olimpijskem krosu, ko je osvojila bronasto kolajno. "Nagrada je potrditev, da delam dobro, da so moji rezultati dobri. V preteklost nočem veliko gledati, bolj me zanima prihodnost. Želim si na olimpijske igre, želim tudi naslednjo sezono stati na tem mestu," je po prejetju priznanja dejala Žakljeva.

Posebno nagrado KZS za življenjske dosežke je prejel Gorazd Štangelj, ki je letos postavil kolo v kot.