Policija pri preiskovanju kaznivega dejanja, ki poteka v okviru specializirane preiskovalne skupine, sodeluje tudi z davčno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja, v hišnih preiskavah, ki so jih včeraj opravili pri 13 fizičnih in 13 pravnih osebah, pa je sodelovalo kar 55 kriminalistov in policistov, so še sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Skrivnostni Ljubljančan, nevajen pojavljanja v medijih, ki ima v najemu restavracijo Podvin, se je leta 2009 potegoval za nakup vsega kompleksa. Zanj je družbi Grad Podvin, ki je v lasti Zavarovalnice Triglav, obljubil 3,8 milijona evrov, vendar denarja niso nikoli videli. O obnovi gradu se je Kudić nazadnje lanskega decembra razgovoril za časnik Finance. Razpredal je o 400 milijonov evrov težki naložbi, v kateri bi poleg hotela s sedmimi zvezdicami postavil tudi podzemni svet, ki bi spominjal na Postojnsko jamo. Vseeno se Kudićeve ideje niso uresničile, za njim pa je ostala kopica nedelujočih družb. Te so šle bodisi v stečaj bodisi v izbris, za njimi pa so ostali milijonski dolgovi.

Ena od družb, ki bi jo lahko zaradi davčne utaje preiskovali kriminalisti, je Amtel (prej Maxicom Gradnje). To je konec leta 2006 ustanovil ravno Kudićev Maxicom. Že takoj naslednje leto je ustvarila za več kot pet milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, na drugi strani pa izstavila prav toliko računov za storitve. Konec leta 2008 je bila prodana Davorinu Hamru in tudi preimenovana, šele aprila letos pa je bila na zahtevo Dursa poslana v stečaj. Koprska davčna uprava je kasneje v postopku kot edina prijavila terjatev v višini 4,6 milijona evrov, verjetno iz naslova DDV. Družba medtem ni imela več premoženja, tako da je država ostala praznih rok. Po vsej verjetnosti je šlo tudi v preostalih Kudićevih družbah za enak vzorec delovanja.

Kudić je sicer že marca 2010 izstopil iz krovne družbo Maxicom, prek katere je deloval. Prenesel jo je na Ciper na podjetje Encilova Holdings. Vodenje Maxicoma je prevzel Marko Klajnšek, pa čeprav je bila družba decembra istega leta znova prodana. Kupec je bil Elite 99, ki je pred dnevi končal v stečaju. Od junija letos Maxicom, ki ima od maja lani blokirane vse račune, vodi Daniela Ibeska. Nedavno so družbi odvzeli tudi davčno številko.

tomaz.modic@dnevnik.si