Kangler naj bi poskrbel za verodostojnost

"Lokacije so znane, res pa je, da investicij ni toliko, kot smo načrtovali pred tremi leti. Od mariborske mestne občine smo dobili zagotovilo, da se bo denar zanje našel. S tem gremo v Bruselj, kjer bo župan Franc Kangler s svojo prisotnostjo potrdil našo verodostojnost," je napovedal predsednik organizacijskega odbora Tone Vogrinec, ki še meni, da bodo FISU prepričali o izvedljivosti načrtovanega. "Verjamejo nam že nekaj let, ko jim govorimo, da bo vse v redu. Zdaj je prišlo do odločitve, ko heca ni več. In to jim bomo z našim nastopom tudi zagotovili."

"Čakamo, da minejo volitve in da dobimo pristojnega ministra ter predsednika vlade, s katerima se bomo lahko uskladili za še nekatere proračunske postavke, saj gre za pomemben nacionalni projekt," je po včerajšnjem sestanku predstavnikov občin in organizacijskega komiteja zimske univerzijade Maribor 2013 dejal mariborski župan Franc Kangler.

45, 25, 15 milijonov evrov

Letos so naložbe doživele dodatno kleščenje in se je njihova skupna vrednost najprej spustila s 45 milijonov evrov na 25 milijonov evrov, dokončni seštevek pa je nižji še za deset milijonov evrov. Na spisku, ki ga bodo odnesli v Bruselj, so samo štiri postavke: širitev Ledne dvorane Maribor z novo ledno ploskvijo, preureditev dvorane Lukna in ureditev tekaškega poligona pod Pohorjem (kjer naj bi potekala biatlonska tekmovanja), h kateremu bodo speljali cevovod za umetno zasneževanje. Poleg tega se organizatorji dogovarjajo o najemu športne dvorane Draš pod Pohorjem, v kateri naj bi izpeljali tekmovanja v curlingu. Skupni strošek organiziranja univerzijade naj bi znašal 28 milijonov evrov.

Okrnjeni investicijski načrt ni odpravil vseh finančnih težav. Ko sta vlada in državni zbor marca 2008 blagoslovila plačilo pristojbine za organiziranje univerzijade, se je država še zavezala, da bo za izvedbo tekmovanja primaknila do 30 odstotkov predvidenih potrebnih sredstev, skupni znesek sofinanciranja pa sme znašati največ 12,5 milijona evrov. Izračun kaže, da bo Univerzijada 2013, d. o. o., za tekmovanje pridobila največ 8,4 milijona proračunskih evrov, od tega 4,5 milijona evrov za naložbe.

Organizatorji pa upajo, da jim bodo iz Ljubljane nakazali vseh 12,5 milijona evrov. "Še vedno sem zmerni optimist," je včeraj zatrdil Vogrinec. "Računamo, da bo država malo bolj prijazna in ne bo striktno vztrajala pri 30-odstotnem deležu. Če bi do tega prišlo, lahko nastopijo nove težave, zato upamo, da se to vendarle ne bo zgodilo."

Na MŠŠ nočejo biti "bolj prijazni"

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) pa nočejo biti "bolj prijazni", kot si to želi Vogrinec. "V primeru znižanja skupne vrednosti projekta se višina sredstev, ki jih je država dolžna zagotoviti, posledično zniža," so razložili na šolskem ministrstvu.

Če mariborska občina ne bo zmogla zagotoviti svojega dela potrebnih sredstev za naložbe, predvsem pa ne bo pravočasno pripravila potrebne dokumentacije za predvidene naložbe, država ne bo mogla sofinancirati projektov, so še opozorili.