Festivalni začetek sezone

To svetovno znano smučišče leži na Tirolskem, na meji s provinco Voralberg, nad vasico St. Anton z 2700 prebivalci in več kot 10.000 prenočitvenimi zmogljivostmi. Razteza se čez štiri gore: Galzig z najvišjim vrhom, visokim 2811 metrov, Gampen (2330 metrov), Rendl (2100 metrov) in Stuben (2400 metrov). Smučarska regija Arlberga zajema tri med seboj povezane smučarske centre, najbolj znanega St. Anton, poleg tega pa še Lech in Zürs. Vsa smučišča premorejo več kot 270 kilometrov urejenih smučarskih prog, povezuje pa jih več kot 84 žičnic.

Letošnjo smučarsko sezono bodo odprli 2. decembra s festivalom SWR3. Na festivalu bo mogoče tri dni testirati najrazličnejše smuči različnih tehnik in z inštruktorji preizkusiti različne tehnike smučanja, dogajanje pa bosta popestrila glasba in tradicionalni božični sejem. Po festivalskem začetku prihodnji teden v St. Antonu na veliko odpirajo smučarsko sezono tudi z znižanimi cenami vozovnic in nočitev. Sedemdnevni polpenzion paketi, ki vključujejo smučarsko vozovnico za celotno regijo, stanejo približno 330 evrov na osebo, so sporočili iz tamkajšnjega turističnega centra. Sicer je treba za dnevno vozovnico na tem mondenem smučišču odšteti približno 45 evrov, za tedensko smučarsko vozovnico pa 250 evrov. Smučarska sezona traja do konca aprila. Čeprav snega ne zmanjka do avgusta, so temperature previsoke za kakovostno smuko, že v dopoldanskih urah nastane odjuga, pravijo upravljalci tamkajšnjih zmogljivosti, zato konec aprila končajo smučarsko sezono.

Za ljubitelje proste smuke

Smučišča v regiji St. Anton pa ne omogočajo le smuke na urejenih progah, pač pa tudi zunaj smučišč. Vsa regija premore več kot 180 kilometrov pobočij, primernih za prosto smuko. Posebno ugodna sezona za smuko po tako imenovanem celcu se začenja prvi teden januarja in traja tja do konca meseca. Takrat je tudi najmanjša nevarnost plazov, ki so v preostalih mesecih vsakodnevna stalnica na teh smučiščih, zato smučarski inštruktorji svetujejo upoštevanje varnostnih opozoril.

Kljub vrhunsko pripravljenim evropskim progam je smučanje le polovica doživetja St. Antona. Druga polovica je kulinarika, ki je v St. Antonu prinesena kar na smučišče. V smučarskih kočah ob progah so skrite vinske kleti z nekaj milijonov evrov vrednimi zbirkami francoskih vin. Posamezne steklenice arhivskega vina so vredne od nekaj tisočakov do 20.000 evrov. V restavracijah nad kletmi ponujajo najboljše tirolske tradicionalne jedi, za poslastico pa razgled na tirolsko stran Alp. Tako kot vsa smučišča na avstrijskem Tirolskem je tudi regija St. Anton znana po tako imenovanih apres ski zabavah po koncu smučarskega dne. Slovenci, tudi tisti, ki vam nemščina ni domača, s sporazumevanjem tam ne bomo imeli težav. Zanimivo je, da je velik odstotek uslužbencev v hotelih in penzionih ter gorskih kočah pravzaprav z našega konca, Srbov, Hrvatov in Črnogorcev. ah