Šibenik je središče Šibeniško-kninske županije z okoli 50.000 prebivalcev. To je staro hrvaško mesto, ki ga je prvič omenil Peter Krešimir IV. leta 1066, zato mu rečejo tudi Krešimirjevo mesto. Razvilo se je v podnožju mogočne trdnjave sv. Mihovila, ki je bila zgrajena med 15. in 17. stoletjem, na ostankih predzgodovinskega castruma. V severnem delu Šibenika stojita trdnjavi sv. Ivana in Šubićevec, zgrajeni leta 1646, v rekordnih dveh mesecih. Vhod v Šibenik z morske strani je mogoč le skozi ozek kanal sv. Anteja, pred katerim je zgrajena četrta trdnjava sv. Nikole, mimo katere ni mogla nobena ladja brez dovoljenja. Ta trdnjava je imela 32 topov, lahko pa so dvignili tudi verigo med trdnjavo in rtom Jadrija na drugi strani kanala ter tako zaprli dostop do Šibenika. Te štiri trdnjave so preprečile vdor Turkov leta 1647, ko so v enomesečnem obleganju mesta Turki izgubili več kot 20.000 vojakov in se na koncu umaknili.

Na trdnjavo sv. Mihovila sem prišel s severne strani od gasilske postaje. Rahlo je deževalo in pihal je močan jugo, zato sem bil edini sprehajalec. S platoja pod zidovi trdnjave je lep pogled na Šubićevac. Moj cilj pa je bil vrh trdnjave, kjer je po obzidju speljana sprehajalna pot. Tam veter ni dovoljeval odpiranja dežnika. Pogled na vse strani me je prepričal, da je bila trdnjava res nepremagljiva. Poskusil sem priti v staro mestno jedro po drugi poti, vendar so bila vrata zaklenjena. Ni mi preostalo drugega, kot da se vrnem po isti poti.

Stari Šibenik pod trdnjavo sv. Mihovila je zakladnica renesančnih stavb, cerkev in vrtov. Zidovi trdnjave so nekoč segali vse do morja. To je prostor, kjer človek izgubi pojem o času in premišljuje o življenju ljudi pred mnogimi stoletji.

Najprej sem se ustavil pri srednjeveškem samostanskem vrtu. Vrt je bil dolgo zanemarjen, leta 2007 ga je obnovil hrvaški parkovni arhitekt Dragutin Kiš. V zimskem času je vrt odprt od 9. do 16., poleti pa do 23. ure. V vrtu je veliko avtohtonih rastlin, posebna zanimivost so kapre, ki rastejo iz špranj samostanskega zidu. Po pripovedovanju jih je v Šibenik prinesel Juraj Dalmatinac, graditelj šibeniške katedrale. Ta slavni hrvaški kipar in gradbenik je bil rojen v Zadru, umrl pa v Šibeniku. Delal je v Benetkah in v vsej Dalmaciji.

Na nasprotni strani samostana sv. Lovra, pri vhodu v cerkev, najdem zanimivo votlino Gospe Lurdske. Malo niže je Trg Republike Hrvatske, ki se je nekoč imenoval Gospodski trg. To staro ime mi zveni bolj primerno za ta zgodovinski kraj in govori o pomembnosti trga v preteklosti. Trg obkrožajo najbolj znane stavbe Šibenika, mestna hiša z obokano lodžo in katedrala sv. Jakova. Na trgu so leta 1750 odprli prvo šibeniško kavarno. Na južni strani trga je stranski vhod v katedralo z znanimi beneškimi levi.

Glavni vhod v katedralo gleda proti zahodu. Katedralo so gradili več kot 100 let. Graditi jo je začel leta 1431 škof Bogdan Pulšić. Leta 1441 je delo prevzel Juraj Dalmatinac in pustil svoj pečat v tej eminentni stavbi, ki je zgrajena iz kamna, brez veznih materialov. Juraj Dalmatinac je umrl pred dokončanjem katedrale, njegovo mesto pa je prevzel Nikola Firentinac. Na trgu pred vhodom je Meštrovićev spomenik Juraju Dalmatincu. Na katedralo je proti morju naslonjena škofovska palača.

Po polkrožnem stopnišču sem se spustil do ulice ob morju. Sledil sem staremu obzidju in našel stara mestna vrata iz 15. stoletja. V bližini pred Kneževo palačo stojita stara kanona, obrnjena proti morju, in opozarjata osvajalce, da jim s Šibeničani ne bo lahko. V Kneževi palači je Muzej mesta Šibenik. Nedaleč je potniški pomol, kje se privezuje slavni Vodiški tramvaj.

Pripovedi ne morem končati, ne da bi omenil narodna parka Kornati in Krka, za katera je Šibenik naravna izhodiščna točka. V turistični sezoni je izbira turističnih ladij za obe destinaciji velika. Vendar je Šibenik zanimiv v vseh letnih časih. Ne morem se odločiti, katera panorama mesta je lepša: tista z morja, ko ga zagledate pri izhodu iz kanala sv. Anteja, ali tista z vrha trdnjave sv. Mihovila, ko je mesto pod mano kot na dlani. V vsakem primeru: ko zaidete v ozke ulice starega Šibenika, se čas ustavi in se znajdete v preteklosti, ki jo je vredno raziskati.