Malo kraljestvo modrčkov

Nekega dne leta 1999 so se na obcestni ograji v novozelandski dolini Cardrona pojavili štirje ženski modrčki, ki so takoj pritegnili zanimanje domačinov. Kdo in zakaj jih je tja obesil, ni znano, očitno pa se je domačinom in mimoidočim vse skupaj zdelo zabavno. V manj kot mesecu dni je namreč na ograji viselo že okoli 60 modrčkov, skozi leta pa se jih je nabralo več kot 1500. Vmes so modrčki večkrat izginili, a vsako izginotje je sprožilo še več zanimanja, medijskega pompa in seveda novo, še večjo zbirko. Tako se je običajna ograja spremenila v nenavadno turistično atrakcijo, ki je marsikatero žensko pripravila do tega, da odvrže svoj modrček.

Nenavadno atrakcijo so zaradi varnosti umaknili

Pred nekaj leti so se lokalne oblasti odločile dokončno odstraniti vse modrčke, ker naj bi ti pritegovali poglede mimoidočih voznikov in s tem ogrožali varnost v prometu. Domačini se z odstranitvijo niso strinjali, saj je nenavadna ograja, ki je postala najbolj fotografirana atrakcija daleč naokoli, v njihove kraje privabila številne turiste na potovanju po Novi Zelandiji. Kasneje so v spomin nanjo v bližnjem mestu poskušali postaviti najdaljšo verigo modrčkov na svetu, kjer jim je uspelo zbrati kar 7400 kosov.
Ograje modrčkov sicer ni več mogoče videti, če pa želiš odkrivati druge znamenitosti v različnih krajih po svetu, si najboljšo ponudbo zase poišči s pomočjo iskalnika GOhq, kjer lahko na enem mestu primerjaš ponudbe vseh večjih turističnih agencij, organizatorjev potovanj in ponudnikov namestitev.