Inovativnost je imperativ današnjega časa, je na forumu, ki poteka v Ljubljani, poudaril častni gost predsednik države Türk. Skladno s tem smo lahko po njegovih besedah posebej zadovoljni, ko vidimo, kako v Sloveniji raste število ljudi, ki se izkazujejo z inovativnostjo.

Po Türkovih besedah pa se moramo vprašati, ali so v državi izpolnjeni vsi pogoji, da bo inovativni potencial, ki ga premoremo, dosegel rezultate, ki jih pričakujemo. V tej luči je izrazil upanje, da bomo od tistih, ki se v predvolilnem času zavzemajo za vodenje vlade, slišali tudi o tem, kako bo država podpirala inovativno dejavnost.

Ob tem je dodal, da je Slovenija v preteklosti že okrepila zavest o tem, da je inovativnost treba podpirati. Poudaril je še, da se je povečalo obseg vlaganja na tem področju, a se je na drugi strani premalo naredilo za razvoj ustreznih pravnih okvirjev oz. za boljše sodelovanje med znanostjo in nastajajočimi podjetji.

Smuči, čebelji panji in matematični modeli

Direktor Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), ki je prireditev organizirala ob finančni podpori gospodarskega ministrstva, Plestenjak je medtem opozoril, da so v slovenskem prostoru že od nekdaj nastajale pomembne inovacije, kot so smuči, čebelji panj in matematični modeli.

"Slovenci pa o sebi kot inovativnem narodu nimamo najboljšega mnenja," je opozoril in dodal, da pregovorna slovenska skromnost pri tem ne pomaga. Prav tako ne pomaga splošno prepričanje v državi, da se ne izplača biti inovativen. "To želimo spremeniti," je zatrdil. Cilj Japtija so tako spremembe slovenske miselnosti o inovativnosti, Plestenjak pa je prepričan, da jim s forumom to dobro uspeva. Letos so namreč prejeli rekordnih 235 prijav inovacij.

Še tako dobra ideja pa nima vrednosti, če je ni mogoče tržiti, je še poudaril prvi mož Japtija. Pri tem je spomnil, da je njihova agencija letos objavila javni razpis inovacijski vavčer, prek katerega je z 1,1 milijona evrov podprla več deset podjetij, in sicer tako, da jim je zagotovila sofinanciranje storitev zunanjih svetovalcev. Namen je priprava projektov, ki naj bi se zaključili z nacionalno ali mednarodno prijavo patenta, modela ali znamke.

Boscarol: "Manjka nam vizija"

Da v Sloveniji inovativnosti ne primanjkuje, je v svojem nagovoru izpostavil tudi ustanovitelj in generalni direktor podjetja Pipistrel Boscarol. Kot je dejal, slovenska podjetja trg lahko dosežejo. Država ima po njegovih besedah pridne in motivirane ljudi, ima veliko dobrih blagovnih znamk in inovativnih izdelkov, kar še manjka, pa je vizija. "Ko bomo imeli vizijo, bodo lahko sledile vse strategije, ki bodo to inovativnost širile iz Slovenije," je navedel.

"Vsi, ki stojijo za tem, kar danes vidite, so na neki način vizionarji. Inovativnosti brez vizionarstva ni. Teh ljudi ne zanima, zakaj je bil narejen bencinski motor, ampak kako ga bodo nadomestili z neko novo obliko pogona," je opisal na forumu prisotne inovatorje. Ob inovativnosti in vizionarstvu pa sta po Boscarolovih besedah potrebna še ambicioznost in pogum.