Gre za izjemno velik organizacijski zalogaj, ki ga vodijo znana imena slovenske atletike. Ta so v preteklosti velenjski junijski atletski spektakel na stadionu Ob jezeru pripeljala do praga, o katerem govori vsa Evropa, pa čeprav proračun prireditve znaša okrog 100.000 evrov, kar je v primerjavi s podobnimi tekmovanji pravi drobiž. Tokratni projekt bo stroškovno precej večji, saj bo proračun znašal okrog pol milijona evrov.

Velenjčani bodo po letu 1999 drugič organizirali EP v krosu, tokratna proga pa bo povsem nova. "Proga bo potekala med Belo dvorano, kjer bo tudi medijski center, in velenjskim jezerom. Mali krog bo dolg 500 metrov, veliki pa 1500 metrov. Tekmovanje bo potekalo v šestih kategorijah. Mladinke se bodo merile na 4000 m, mladinci in mlajše članice na 6000 m, mlajši člani in članice na 8000 m ter člani na deset kilometrov. Proga bo pretežno ravninska, gledalci pa bodo imeli pregled nad vso progo. Površina je travnata, kakšna pa bo na dan tekme, bo odvisno predvsem od vremena. V soboto smo imeli izbirno tekmo za sestavo reprezentanc, ki bo znana še ta teden. Pričakujemo, da bo Slovenijo zastopalo okrog 25 tekmovalcev in tekmovalk. V vsaki disciplini lahko starta po šest tekmovalcev iz države, v ekipni konkurenci pa štejejo najboljše štiri uvrstitve. Med ekipami Slovenija ne bo tekmovala le med mlajšimi članicami," nam je pojasnil Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije, ki opravlja funkcijo podpredsednika organizacijskega odbora velenjskega krosa.

Trenutno je prijavljenih 34 držav in 550 atletov, skupaj s trenerji in spremstvom pa naj bi bilo v Velenju 730 ljudi. Ti bodo poleg v Velenju nameščeni še v Topolšici, Dobrni, Žalcu in Laškem. Slovenski tekmovalci v zadnjih letih na krosih niso bili uspešni. Še posebno ne, če bi rezultate primerjali z izjemnimi uspehi na atletskih stezah. Za daleč najboljši slovenski rezultat 21. stoletja je na krosih poskrbela Helena Javornik, ki je 8. decembra 2002 v Medulinu postala evropska prvakinja.

"Težko je primerjati velenjsko atletsko preizkušnjo in kros, ki ga bomo organizirali prihodnji mesec. Oba dela sta zelo specifična. Pri atletski tekmi gre daleč največ časa za dogovor z atleti, kar traja kakšne štiri mesece. Kar zadeva samo organizacijo, je evropsko prvenstvo v krosu gotovo zahtevnejši projekt. Evropska atletska organizacija (EAA) denimo dnevno preverja vsak naš korak. S tega stališča gre za zelo velik zalogaj," je pojasnil generalni sekretar velenjskega krosa Luka Steiner. Poudaril je še, da imata levji delež pri organizaciji predsednik organizacijskega odbora Marjan Hudej in Premogovnik Velenje, ki pomaga v vseh ozirih.

Svoje pristavijo tudi volonterski velenjski delavci, ki se izkazujejo na vseh področjih. In glede na to, da je ekipa uigrana in je pri organizaciji velenjskega mitinga pokazala svojo sposobnost, se ne gre bati, da se čez slabe tri tedne v Velenju ne obeta nova nepozabna športna dogodivščina.