Na včerajšnji predstavitvi v Ljubljani smo morali višino poračuna izbezati z novinarskimi vprašanji od amaterskih športnih delavcev. Oglasila sta se kar dva funkcionarja (predsednik SZS Tomaž Lovše ter predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič), da smo izvedeli prave številke: skakalci, tekači in nordijski kombinatorci imajo na razpolago 2,3 milijona evrov. Od tega skakalni del 1,2 milijona, še vedno pa jim manjka 50.000 evrov, ker so začeli vlagati v ženske skoke, potem ko so postali olimpijski šport. Kako zelo v blagajni SZS primanjkuje denarja, je razvidno iz tega, da skakalci (jutri) in nordijski kombinatorci (danes) na odprtje sezone svetovnega pokala v Kuusamo na Finskem ne bodo odpotovali z ljubljanskega letališča, temveč zaradi varčevanja z dunajskega, kar podaljša potovanje za pet ur v eno smer.

Večina reprezentanc bo na prvo tekmo sezone prišla brez skokov na snegu, saj so šele konec tedna zasnežili prve skakalnice (Ramsau, Vuokatti, Kuusamo, Rovaniemi...). Selektor slovenske reprezentance Goran Janus v tem ne vidi večjih težav, saj so sklepne priprave opravili v Klingenthalu na skakalnici z ledeno smučino v družbi Fincev, Nemcev, Poljakov... "Ker v Skandinaviji ni bilo snega, so celo Finci prišli v srednjo Evropo na ledeno smučino. Tudi na tekmah pozimi so na zaletiščih ledene smučine, razlika je le ta, da so fantje na zadnjem treningu pristajali na plastiki, odslej bodo pa na snegu. Vse priprave smo opravili po programu, fantje so testirali opremo, zato gremo optimistični na start nove sezone. To, da smo bili na zadnjem treningu enakovredni drugim reprezentancam, ne pomeni še nič," je povedal Goran Janus.

"Ker smo bili enakovredni s Poljakom Stochom, smo sproščeni, saj se ni treba ukvarjati z razmišljanjem, zakaj konkurenca skače deset metrov dlje," je povedal Robert Kranjec, ki bo imel do konca marca kar deset tekem v smučarskih poletih, njegovi najljubši disciplini. Jernej Damjan je izpustil večino poletnih tekem: "Lačen sem tekem, zato komaj čakam začetek. Težko je kar koli napovedati po treningih. Tekme bodo pokazale, kam spadamo."

Nordijski kombinatorci so po lanski sezoni izgubili serviserja Andreja Jezerška. "Kvoto tekmovalcev v svetovnem pokalu želimo povečati z dveh na tri. V pripravah je bil večji poudarek na tekaškem delu, nekaj treninga na snegu smo opravili tudi v snežnem kanalu v Oberhofu," je povedal glavni trener kombinatorcev Primož Triplat.