V prvem ciklu svetovnega pokala bodo slovenski skakalci do tekem v Engelbergu lahko nastopali s šestimi tekmovalci. Trener Goran Janus je za prvi del sezone na Finskem in Norveškem že izbral šesterico - nastopili bodo Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Dejan Judež, medtem ko bo trojica Rok Zima, Mitja Mežnar in Primož Pikl sezono začela v celinskem pokalu.

"V pripravah smo dali prednost motoriki. Zadnji testi so pokazali, da smo to dvignili, tekme za poletno veliko nagrado pa so pokazale, da lahko pričakujemo miren uvod v zimsko sezono. V svetovnem pokalu si na tekmah želimo dvakrat do tretjega mesta, trikrat do šestega in osemkrat do 15. mesta, v skupnem seštevku pa enkrat do 15. in enkrat do 20. mesta, za novoletno turnejo enkrat skupno do 12. in enkrat do 20. mesta, za SP v poletih v Vikersundu pa posamezno enkrat do šestega mesta," je Janus orisal načrte in cilje svojih skakalcev v prihajajoči sezoni. Nazadnje so trenirali v Klingenthalu, kjer so imeli tudi nekaj primerjave s tekmeci, a Janus opozarja, da ta pred začetkom sezone le ni tako pomembna: "Vedno je malo dvorezno, če se preveč primerjaš. Mi smo bili zraven ali pa še boljši, kar pa še nič ne pomeni. Večji del tekmecev ni bil v Klingenthalu, tako da bo pravi pokazatelj Kuusamo. Za prve tekme upam, da bomo v četrtek lahko vsaj preizkusili napravo, ker še nismo imeli snežnega treninga. Nerealno bi bilo tako pričakovati vrhunske uvrstitve. Tekmovalci sicer imajo določene izkušnje, a ne bi šel v konkretne številke," je še dodal Janus.

Največ se tudi letos pričakuje od Roberta Kranjca

Eno glavnih slovenskih orožij bo tako kot v zadnjih sezonah Robert Kranjec. "Za začetek bi bilo odlično, če bi startal z uvrstitvijo med deset, tudi med 15 bi bilo še v redu, da sem pač zraven najboljših. Forma še ni prava, čeprav je že na visoki ravni. Upam, da ne bom 'kiksal' na tekmah. Točne primerjave s tekmeci nisem delal, svoje bo pokazala tekma. Lahko bi bilo bolje, a v tem trenutku je to to." Zanj bo eden vrhuncev sezone SP v poletih: "Všeč mi je, ker je SP v Vikersundu, ki je zelo lepa in zahtevna skakalnica." Kranjec pa se v napovedih ni izognil niti starim zapletom s smučarsko zvezo - dejal je, da so za nazaj vse uredili - in Planico. "Dokler ne bom sedel na rampi in mi bo Goran zamahnil, ne verjamem nič," pa je dejal o večni temi Planici. Kot je pojasnil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS Ljubo Jasnič, se zaradi pritožb izvajalcev v nordijskem centru Planica spet zapleta in najverjetneje v tej sezoni še ne bodo mogli izvesti prvih skokov na prenovljenih napravah.

Jernej Damjan je izpustil večino tekem v poletnem delu sezone, ni pa zanemaril priprav. "Moja edina želja je skoke s treningov prenesti na tekmo, da bi se znal umiriti in skočiti. Poleti mi je bilo super, da nisem tekmoval, ker po vseh letih mogoče ni bilo več prave želje. Zdaj pa sem motiviran, spet je prisotna želja in kar prižge se nekakšna iskrica," je dejal Damjan, ki pa ni želel govoriti o konkretnih ciljih in številkah na prvi tekmi v Kuusamu.

Na predstavitvi ekipe je bil tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše, ki je tekmovalcem zaželel dobro sezono in obenem pojasnil, da bo celoten proračun nordijskega dela zveze znašal 2,3 milijona evrov, samo za skakalce in kombinatorce pa 1,2 milijona, pri čemer jim za zdaj manjka še približno 50.000 evrov za "pokritje" projektov. "Prepričan sem, da je ta generacija prava in storili bomo vse, da bodo fantje uspešni," je dejal Lovše.

V Kuusamu začetek tudi za kombinatorce, Slovenija bo začela s tremi

Finski Kuusamo bo ta konec tedna prizorišče uvodnih tekem svetovnega pokala skakalcev in nordijskih kombinatorcev. Med slednjimi se bodo prvič pomerili tudi trije slovenski tekmovalci, sezono bodo na najvišji ravni začeli Mitja Oranič, Gašper Berlot in Marjan Jelenko.

Slovenska ekipa bo tako še številnejša kot v prejšnjih sezonah. Trenerja Primoža Triplata veseli predvsem, ker bo lahko v prvem delu sezone imel tri tekmovalce (Slovenija ima sicer kvoto za dva, stroške za nastope še enega, ki lahko nastopi, pa krije zveza sama) in razmišlja o tem, da bi z uspehi v sezoni morda kvoto za naslednjo še povečali.

"Letošnjo sezono bomo začeli s tremi tekmovalci na prvih dveh temah, potem se bo Zelenko vrnil v celinski pokal, v drugi del sezone gremo z Berlotom in Oraničem. Cilji so uvrstitve okrog 20. mesta, ki sta jih ta tekmovalca sposobna, Marjan pa bi lahko bil blizu točk. Vsaka tekma je tekma zase, skupno pa smo si zadali cilj, da bi bili trije med 50, kar pomeni, da bi imeli v naslednji sezoni lahko že štiri, od tega enega med 30," je na predstavitvi reprezentanc v Ljubljani dejal Triplat. Priprave v poletnem delu je ocenil kot dobre, z rahlo izjemo poškodbe hrbta Oraniča, a je prepričan, da slednjega na tekmah to ne bo motilo.

Mitja Oranič je prav tako izrazil zadovoljstvo, da se je ekipa povečala ter da ni več sam v boju za točke. "Začel sem sam, zadnji dve sezoni je bil zraven še Gašper, zdaj imamo kvoto za tri tekmovalce. Upam, da bomo kmalu štirje, kar mislim, da je uresničljivo, da bi tako imeli štiri Slovence med top 50 na svetu." Oranič je sicer nakazal, da največ pričakuje od glavnega dela sezone januarja, ko bo na sporedu tudi največ tekem.

"Do avgusta nisem imel prave primerjave, pa še poškodbe so me ovirale pri treningu. Novembrski in decembrski del bom zato vzel kot uvod, potem pa bi bil januarja, ko sem ponavadi tudi v najboljši formi, rad najbolje pripravljen. Rad pa bi tudi izboljšal svoj najboljši rezultat, deseto mesto, ki pa ima s tremi leti že nekaj brade. Najpomembnejša tekma bo zame kar celotni svetovni pokal, kjer si želim priti med 30, lani mi je zmanjkalo nekaj točk in sem bil 33.," je željo za novo sezono izrazil Oranič.