Kritiki so poudarili, da je takšna pomoč pripomogla k nestabilnim javnim financam, ki so zamajale temelje evra. Ob predaji dokazov v Washingtonu, ki jih bo pregledala komisija senata za bančništvo, je Bernanke sporočil, da Fed preiskuje Goldman Sachs in druge banke na Wall Streetu, ki so bile vpletene v težave južnoevropske države.

V banki Goldman Sachs so se odločili ustvariti valutno zamenjalno pogodbo, v kateri je bil menjalni tečaj valut izmišljen. Grčija je tako prek deset milijard dolarjev vredne zamenjalne pogodbe dobila milijardo dolarjev posojila. Slednji, zamaskirani v zamenjalni pogodbi, ni bil prikazan kot javni dolg, temveč je predstavljal izvenbilančno obveznost.

Da je bil Goldman Sachs najbolj vpleten v "grške posle", priča tudi dejstvo, da je predsednik banke Gary Cohn kar dvakrat obiskal Atene od novembra lani, sestal pa se je tudi z nekdanjim premierjem Georgem Papandreoujem. Goldman zadnjih dogodkov ni želel komentirati.

Bančne velikane tožijo tudi pokojninski skladi

Poleg tega pa se je Goldman Sachs skupaj s še nekaterimi ameriškimi in evropskimi bančnimi velikani znašel na zatožni klopi zaradi sumljivega poslovanja brokerske hiše MF Global Holdings. Omenjeno družbo je vodil Goldmanov bivši izvršni direktor Jon Corzine, zaradi visokotveganih špekulacij z evropskimi državnimi obveznicami pa si je družba nakopala za skoraj 40 milijard dolarjev dolga in objavila stečaj.

Pri prikrivanju izpostavljenosti tveganim evropskim naložbam naj bi z nepravilnimi poslovnimi poročili pomagale tudi finančne institucije Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Citigroup Global Markets, Deutsche Bank Securities, RBS Securities in Jefferies, posledično pa so delnice MF Global dosegale umetno napihnjene cene. Predstavniki tožnikov, pokojninskih skladov IBEW Local 90 in Plumbers & Pipefitters' Local #562, so tako prepričani, da so obtoženci s pomočjo prikrivanja uspeli zbrati okoli 900 milijonov dolarjev z naslova prodaje precenjenih delnic.