"Ljudem je težko razložiti, da tega nisem delal zaradi denarja, ker ne razumejo, da je posel lahko tudi strast,“ je povedal v intervjuju. Dodaja, če ga banke ne bi zamenjale in bi še vedno vodil Pivovarno Laško, bi ta poslovala dovolj dobro za uspešno odplačevanja kreditov.

"Imel sem pravilno strategijo in tudi pravo vizijo, ki bi koristila vsem, tako zaposlenim, Laškemu, meni kot tudi celotni državi nasploh,“ je dejal Šrot in opozoril, da bi marsikaj lahko storil boljše, predvsem bi moral bolj paziti na izbiro sodelavcev.

Sodelavci vedeli za lastninjenje

Po njegovih besedah v primeru lastninjenja Pivovarne Laško ni šlo za skrivanje. "Vsi moji sodelavci in tisti, ki so sodelovali pri tem, so vedeli, za kaj gre. Kolonel je bil vzvod, družba, ki je bila pripravljena za lastninjenje oziroma za razdelitev. Ni bilo mišljeno, da je Kolonel samo moj,“ je povedal in dodal, da takšnega projekta en sam človek ne more speljati.

"Zadeva je bila velika in zelo dobro organizirana. Namenjena je bila za nekdanji, takratni in prihodnji menedžment. Veliko sem se ukvarjal s tem, kako to organizirati, da bodo vedno imeli glavno besedo tisti, ki vodijo Pivovarno Laško. Povedal pa sem, da želim imeti kvalificiran delež,“ je dejal v intervjuju.

Ekonomsko utemeljeni krediti

Na vprašanje, ali se mu zdi prav, da so banke dajale "tajkunske“ kredite, je povedal, da so bili vsi krediti ekonomsko utemeljeni. V času, ko so jih vzeli, so banke tekmovale, katera bo imela večji tržni delež, je dejal. "Treba je poudariti, da so imele banke velike koristi. NLB je leta 2008 z našo skupino zaslužila 20 milijonov evrov EBIT-a.“

Komentiral je tudi današnje stanje v Pivovarni Laško. Po Šrotovem mnenju glavni problem družbe ni zadolžitev, ampak mnogo slabše poslovanje kot pod njegovim vodstvom.

Od sodnih postopkov, ki potekajo proti njem, Šrot ne pričakuje ničesar, saj meni, da ni storil nič nezakonitega. "Vse premoženje sva z ženo pridobila s poštenim delom. (…) Tudi transakcija z Istrabenzovimi delnicami je bila zelo korektna in koristna, saj je Pivovarna Laško zaslužila približno tri milijone evrov,“ je povedal.

Edini pravi kandidat je Janša

Spregovoril je tudi Zoranu Jankoviću in takratnemu premierju Janezu Janši. "Janša nam seveda ni prodal Mercatorja. Kupili smo ga nad mizo od Kada in Soda. Za njih je bila to dobra strateška odločitev, saj smo bili mi in Istrabenz edini v tej državi, ki smo bili dolgoročno zainteresirani in sposobni, da to strateško naložbo kupimo in jo tudi dolgoročno držimo. Res pa je, da je imel Janković ves čas različne ideje, kako bi sam olastninil Mercator, pa je imel za to očitno premalo znanja.“

Spregovoril pa je tudi o aktualnem političnem dogajanju. Meni, da Slovenija v tem trenutku potrebuje na čelu vlade politika, ki ima jasno izdelano strategijo za izhod iz krize in pripravljeno ekipo, ki bo to izpeljala.

"V zdajšnji ponudbi je edini tak Janez Janša. (…) Imam občutek, da Janković ni kandidiral po svoji voljo, ampak ga je v to porinil Milan Kučan, zato za kandidaturo ni pripravljen in je videti, kot da bi želel z njo rešiti zgolj svoje zavožene investicije v Ljubljani in svoje osebne ter družinske poslovne težave.“