10. Zmota s Krhinom in Birso na klopi

Slaviši Stojanoviću se je debi na slovenski klopi ponesrečil. V meglenih Stožicah smo videli dva različna polčasa, v prvem so, tudi zaradi slabe Stojanvićeve izbire začetne enajsterice, prevladovali Američani in nam nasuli tri zadetke. V drugem pa je po vstopu Krhina in Birse povsem prevladovala Slovenija, Matavž je zabil svoj drugi gol, izenačujočega pa naša izbrana vrsta le ni zmogla.

9. Virant bo v državno blagajno vrnil slabih 19 tisoč evrov - oglejte si izračun

Gregor Virant je po izbruhu „afere nadomestilo“ v ponedeljek na tiskovni konferenci napovedal, da državi, oziroma davkoplačevalcem, ne bo vrnil samo 1285 evrov, kolikor je znašal njegov prvotni izračun, ki naj bi bil napačen, temveč natančno 18.777 evrov. Virantov novi izračun je priložen članku.

8. Umor izposojevalca denarja nad Litijo je bil naročen; storilec je bil nekdanji policist

Policija je razkrila določene podrobnosti, ki jih je odkrila preiskava umora v kraju Tepe nad Litijo. Umor izposojevalca denarja, ki se je zgodil 7. novembra, je bil naročen, naročnik pa je izvajalcu – bivšemu policistu – plačal 20 tisoč evrov. Oba osumljenca sta že v priporu, preiskava pa se nadaljuje, vpleten naj bi bil namreč še en moški, vendar policija zaenkrat ni uspela ugotoviti, na kakšen način.

7. Revizorji razkrili, kako je Kordež spravil Merkur na kolena

Posebna revizija poslovanja Merkurja je poleg medijsko razkritih spornih poslov iz časa uprave Bineta Kordeža razkrila nove nepravilnosti.Zaradi menedžerskega odkupa ni bila oškodovana samo matična družba, temveč tudi odvisni družbi Mersteel in Big Bang. Nova uprava višino škode ocenjuje na do 250 milijonov evrov.

5. Janković spregovoril o očitkih glede sinov: "Ne mi žugat, lepo prosim"

Če se mora Gregor Virant zagovarjati zaradi nadomestila, so glavni očitki Zoranu Jankoviću namenjeni poslovanju in premoženju njegovih sinov. V javnost je z Dursa prišel dokument z oznako davčna tajnost, naslovljen na poslanko SDS Alenko Jeraj, ki kaže, da je podjetje Electa iz svojega dolga do Zorana Jankovića njegovemu sinu Juretu nakazala 129 tisoč evrov, kar samo po sebi ni nič nezakonitega. Ljubljanski župan razmišlja o vložitvi ovadbe zaradi razkritja davčne tajnosti.

5. Raziskava: Janša bi zanesljivo zmagal, Virant po razkritju padel na tretje mesto

Ena od predvolilnih poizvedb, ki so jo izvedli po prvih predvolilnih soočenjih na televizijah, je zaznala trend, ki bi lahko nakazoval posledice zapletanja Gregorja Viranta okoli nadomestila, ki ga je prejemal in sočasnega pogodbenega dela. Iz drugega mesta je Lista Gregorja Viranta padla na tretje, torej za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića.

4. Računsko sodišče „raztrgalo“ prodajo Sija

Računsko sodišče, ki izvaja revizijo prodajnega postopka 55-odstotnega državnega deleža Slovenske industrije jekla ruskemu kupcu iz leta 2007, je po infrmacijah, ki so jih pridobili v Poslovnem dnevniku dognalo, da je bila prodaja Sija neučinkovita, netransparentna in v bolj ali manj vseh prodajnih korakih neustrezna. Ker se je komisija za prodajo Sija, ki jo je imenovalo ministrstvo za gospodarstvo Andreja Vizjaka, pogajala zgolj z enim kupcem, država ni iztržila optimalne cene, za nameček pa se je odpovedala še več deset milijonom evrov iz bilančnega dobička.

3. Za evro več

Koliko je dolžan Gregor Virant, se je v sredini kolumni spraševal stalni gost naše tedenske lestvice Vlado Miheljak, ki Virantovo medijsko zapletanje primerjal z zapletanjem predsedniškega kandidata Franceta Arharja in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča – zapletanje je oba stalo javnomnenjske podpore, prvi je postal gladki poraženec predsedniških volitev, drugi pa s svojo stranko praktično ne more več računati na uvrstitev v parlament.

2. Osnovnošolec ne more biti lastnik mobilnega telefona

Kamniškim osnovnošolcem so v okviru dneva Neodvisen.si strokovnjaki za kemične in nekemične zasvojenosti razložili, da za osnovnošolce ni zdravo, da imajo mobilni telefon in ga zato odsvetujejo, prav tako pa so učencem in staršem na srce položili, da mora biti zmerna tudi uporaba računalnika in socialnih omrežij. Naša novinarka kljub vztrajnemu iskanju tisti dan ni našla mladega junaka, ki ne bi imel svojega mobilnega telefona.

1. Nadomestila so Viranta potisnila na prvo mesto

Vendar ne na prvo mesto v kakšnem merjenju javnomnenjske podpore, temveč v pojavljanju njegovega imena v medijih. Tako vsaj kažejo zsledki raziskave o pojavnosti politikov in političnih strank v medijih, ki jo pripravljajo pri družbi za spremljanje in analizo medijev Kiping. V drugem tednu novembra je bila tako največkrat omenjena stranka SDS, med posamezniki pa že omenjeni Gregor Virant, ki pa mu je ta pojavnost prej škodila kot koristila – glavna tema je bila seveda nadomestilo. Zanimivo je še, da si je Virant skoraj polovico vseh omemb prislužil na omrežju Twitter.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.