Na Liffu že imajo nekaj statističnih podatkov, ki kažejo, da je bilo doslej izdanih 48.531 vstopnic, kar 62 projekcij pa je bilo razprodanih. Povprečno so obiskovalci kupovali po štiri vstopnice, kar 65 odstotkov ljubiteljev Liffa je dijakov in študentov. Akreditiranih je bilo 142 domačih in pet tujih novinarjev, so sporočili s festivala.

Na filmskem festivalu so v soboto razglasili tudi letošnje nagrajence. Osrednjo nagrado vodomec v sekciji Perspektive je prejel ameriški intimni film katastrofe Zaklonišče Jeffa Nicholsa. Nagrado FIPRESCI je prejel brazilski film Zgodbe, ki se jih spominjamo režiserke Julie Murat, občinstvo pa se je odločilo, da nagrado zmaj podeli švedskemu filmu Onstran režiserke Pernille August. Nagrado za najboljši kratki film je mednarodna žirija dodelila filmu Svet zunaj irskega režiserja Davida O'Reillyja.

Gledalci bodo imeli filme Onstran, Zaklonišče in Svet zunaj priložnost videti na ponedeljkovih dodatnih projekcijah v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Letošnji Liffe se je začel 9. novembra. V fokusu je bil mladi grški film, ena od retrospektiv pa je posvečena zgodnjim delom kanadskega režiserja Davida Cronenberga, ki velja za kralja telesne grozljivke.