Mladenič je tekel za svojo srednjo šolo St. Paul's School iz Covingtona, v finišu so ga izdale noge. Poskušal se je dvigniti in nadaljevati s tekom, a mu ni uspelo. To je ponavljal kar trideset sekund. "Poskušal sem vstati, a enostavno ni šlo. Zato sem poskusil še s plezanjem. Ne spomnim se skoraj ničesar. Videl sem brata, ki me je prijel in odnesel na bližnjo klop,“ je povedal Christian, ki sicer nima težav z zdravjem.

Njegova mati, medicinska sestra, je bila po videnem v skrbeh za njegovim zdravjem, zato je iz tribune odhitela na pomoč. Nemudoma ga je odpeljala v bolnišnico, po tekmi pa izrazila razočaranje nad slabo organizacijo tekme. "Ni bilo rešilca, ni bilo medicinskih pripomočkov, ničesar. Bilo je izredno vroče in vlažno, utrujeni mladeniči so ležali vse naokoli,“ je povedala Joey Bergeron.

V mestu Natchitochesu, kjer je potekala tekma, je bila takrat 27 stopinj Celzija, približno dvanajst več kot po navadi v tem obdobju leta. Sicer je polminutna agonija Bergerona stala padca iz trinajstega na 39. mesto na tekmi. V njegovem moštvu so kljub temu ponosni na svojega hrabrega kolega. "Christian je človek, ki da vedno vse od sebe. Za nas bi naredil vse. Pred tekmo ni bilo težav s počutjem, a je bilo težko predvsem zaradi visoke vlade,“ je povedal Zachary Albright iz moštva.