O filmu zaklonišče je žirija zapisala, da "razgrinja vizije, ki so hkrati oblika paranoje in preroško znamenje naše tesnobne dobe". "Osupljivo in silovito delo, ki ga odlikujeta odlična režija in prevzemajoča igra, je spoj družinske drame, psihološke srhljivke in apokaliptičnega filma," je zapisano.

O nagradi vodomec, za katero so se lahko potegovali filmi iz sekcije Perspektive, je odločala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali selektorica sekcije novi tokovi Sarajevskega filmskega festivala in svetovalka za program festivala Kino otok Vanja Kaluđerčić, pisec, kritik in publicist Carlos Reviriego ter srbski režiser Želimir Žilnik. Letos se je za vodomca potegovalo deset filmov, tudi prvenec Nejca Gazvode Izlet.

Film Zgodbe, ki se jih spominjamo v režiji Julie Murat, si je nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, prislužil zaradi pristnega in očarljivega ter preprostega, a hkrati kompleksnega prikazovanja komunikacije, ki jo vzpostavljamo s seboj in drugimi, ne glede na starost, raso in izobrazbo. Prav tako zaradi z različnih vidikov posnetega vsakdanjika, s katerim je režiserka pretanjeno razkrila plasti zgodbe in njenih likov, je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Svet zunaj je najboljši kratki film

Nagrado za najboljši kratki film je mednarodna žirija dodelila filmu Svet zunaj v režiji Davida O'Reillyja, posebno omembo pa si je zaslužil film Potem zagledam Tanjo v režiji Juraja Lerotića.

Na Liffu je o svojem najljubšem filmu, ki še ni imel zagotovljene distribucije, glasovalo tudi občinstvo. Najvišjo oceno, 4,67, je dodelilo filmu Onstran režiserke Pernille August. Za nagrado občinstva zmaj je sicer letos tekmovalo 34 filmov.

V sklopu natečaja Itak Režiser je bilo na podlagi SMS glasovanja in izbora strokovne žirije izbranih deset finalistov, nagrajeni pa so bili trije najboljši. Prvo nagrado natečaja prejme Manja Potočnik za film Simetrija, drugo ustvarjalci filma Kriza Mitja Mlakar, Mojca Pernat, Miha Šubic in Nejc Petek ter tretjo nagrado Tadej Resnik in Dejan Ulaga za film "Say no to TV".

Liffe je v svoji 22. izdaji ljubiteljem avtorskega filma ponudil več kot 100 filmov v različnih sekcijah. Festival se bo sklenil v nedeljo.