Poškodbe in odpovedi so razredčile vaše moštvo. Koliko težje bo zdaj doseči zastavljene cilje?

Tisti igralci, ki so imeli v evropski ligi in na evropskem prvenstvu manjšo minutažo, imajo zdaj več motivacije in več želje po dokazovanju. Ta pozitivna energija nam je prinesla še dodatno kvaliteto. Ne trdim, da smo imeli prej slabši odnos do dela, a ta večja želja mlajših igralcev se dejansko čuti.

Kateri igralci bodo nosilci?

Tisti z največ izkušnjami, kot so Tine Urnaut, Alen Šket, Alen Pajenk, Sebastijan Škorc in Andrej Flajs, ki imajo obvezo, da zdaj naredijo še več kot v preteklosti. Mlajši so neobremenjeni ter nimajo strahu in spoštovanja do nasprotnika. Takšen je Klemen Čebulj, ki ima sicer pred seboj še veliko dela, a na igrišču ima zares pravi karakter z velikim srcem.

Kako ste zadovoljni s partijami na pripravljalnem turnirju na Nizozemskem?

Tam je bila naša statistika skoraj enaka kot na evropskem prvenstvu. Alen Šket in Mitja Gasparini sta celo v boljši formi, kot sta bila na Dunaju. Na zadnji tekmi proti Nizozemski smo zabili kar 19 blokov, od katerih jih je dal Pajenk sedem.

Kdo bo na mestu podajalca zamenjal Dejana Vinčića?

Stvari so jasne, saj bo v prvi postavi Gregor Ropret. Zdaj se je izpostavilo, zakaj je bilo prav, da smo na evropsko prvenstvo vzeli Roka Satlerja. Težko je od mladega igralca, kot je Ropret, pričakovati, da bo imel kontinuiteto skozi vse štiri tekme v štirih dneh. Trenutno imamo dobro kompozicijo mladosti in izkušenj. Lahko imate ljudi, ki so vrhunski podajalci ali pa denimo sprejemalci, a so vrhunski zgolj takrat, ko imajo veliko minutažo. Pri rezervnem podajalcu pa potrebuješ nekoga, ki se zna podrediti in zna dati maksimum, četudi igra zgolj nekaj točk. To je bila naša ideja že na evropskem prvenstvu, zdaj pa je Satler še v boljši formi, kot je bil septembra.

Kdo pa bo na sprejemu zraven Tineta Urnauta?

Trenutno je v najboljšem položaju Flajs. Blizu je Čebulj, ki je na Nizozemskem odigral dve kompletni tekmi, ko je bila njegova igra zares dobra - od sprejema do napada, bloka in servisa. Pri njem je manjši problem, ker v klubu igra kot korektor in ni veliko sprejemal servis, a ni moj namen, da se vpletam v politiko klubov. Pričakujem, da nam bo v veliko pomoč, saj je govor o zares velikem potencialu.

Čakajo vas štiri tekme v štirih dneh. Po eni strani je treba zmagovati, po drugi pa čim več rotirati, da se ključni igralci ne preutrudijo.

To ravnovesje je težko vzpostaviti. Zagotovo moramo gledati na prihajajoče tekme, a če izgubiš prvi dan, ti to nič ne pomaga. Pri tem gre za malenkosti. Največ bo odvisno od poteka dogajanja na posameznih tekmah. Šele v četrtek sem izvedel, da lahko s seboj peljemo zgolj dvanajst mož, kar je še dodatna težava za vse reprezentance. Res ne razumem, zakaj je za organizatorje olimpijskih kvalifikacij tako velik problem, če bi prišla z vsakim moštvom še dva igralca. Po takšnem sporedu si tretji in četrti dan že hudičevo utrujen, še posebno, če bo šlo za dvoboje, ki se bodo reševali v petem nizu. Vodilni možje bi morali najti za igralce kakšno bolj humano opcijo, a so, kot kaže, prevladovali drugi razlogi, ki so meni neznani.