20,2 odstotka povprečne mesečne plače v letu 2009 je v ponedeljek vplačal kot donacijo v državni proračun predsednik liste Gregorja Viranta Gregor Virant in si tako – po lastnem prepričanju – pri volilcih kupil odpustek za molzenje države v letu 2009. Povsem legalno početje – imamo pač idiotske zakone –, ko je prejemal nadomestilo, ki gre bivšim ministrom in poslancem, hkrati pa drago prodajal svoje ekspertno znanje, so mu namreč volilci kar zamerili. Ko so v igri tavženti evrov, množica izjemno slabo sliši na uho legalnih argumentacij. Pri čemer ima Virant še to nesrečo, da je izgubil podporo celo pri desnici naklonjenim medijem, saj so mu ti zamerili ločitev od skupne mize z Janšo. 

7uslužbenk urada predsednika republike bo v proračun vrnilo skupaj 7673 evrov, ki jim jih je urad leta 2008 in 2009 povrnil za nakup protokolarnih oblačil, je v sredo pojasnil generalni sekretar urada Uroš Krek. Večji del denarja bodo solidarnostno prispevali državni funkcionarji. Sprenevedavosti tako ni videti konca, vsekakor pa dobivamo vedno bolj jasne signale, da je gospodarno ravnanje s proračunom bolj stvar osebnih pogledov na kreativno računovodstvo.

8140gledalcev si je v torek zvečer skozi meglo ogledovalo igro naših nogometašev na stadionu v Stožicah in dogledalo poraz z rezultatom, kakršen bi moral biti že lani na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Tako so vsaj prepričani Američani, ki ne morejo preboleti razveljavljenega gola. V meglo zavit in še vedno ne povsem dokončan stadion je tako zeval napol prazen; malo zaradi megle, malo zaradi cen vstopnic, malo zaradi malodušja, ki so ga naši fuzbalerji v zadnjih mesecih prenesli na javnost.

12,4odstotka tistih, ki so v začetku leta 2010 prebivali v Sloveniji, se je rodilo v tujini. To pomeni, da se je vsak osmi prebivalec Slovenije priselil. Delež prebivalstva Slovenije, rojenega v tujini, se je od začetka leta 2005 povečal za 1,5 odstotne točke, je v četrtek sporočil statistični urad, najštevilnejši pa so tisti, ki so se rodili v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem. Leta 2010 se je sicer v Slovenijo priselilo 15.416 prebivalcev, kar je za polovico manj kot leto prej.

400metrov je bil dol predor med skladiščem v mehiški Tijuani in skladiščem v predmestju ameriškega San Diega, ki ga je policija v torek zaprla. Predor so namreč uporabljali zgolj prekupčevalci z mamili in ilegalci, ki so predor tudi zgradili. Ameriški policisti so ob tem zasegli kakšnih 9 ton marihuane, njihovi mehiški kolegi pa še 8 ton. Ameriška agencija za carine in imigracijo je sicer junija razkrila, da so od leta 1990 na meji med Mehiko in ZDA odkrili vsega skupaj 150 nezakonitih predorov, ki jih za vstop na ameriško ozemlje uporabljajo trgovci z drogami in nezakonitimi priseljenci.

5,6milijona klicev je bilo lani vzpostavljenih v mobilnem omrežju. Vsak dan. Kot so izračunali in v sredo objavili statistiki, je vsak uporabnik mobilne telefonije je v letu 2010 iz mobilnega omrežja poklical povprečno 969-krat ali 2,7-krat na dan. Skupaj torej več kot 2 milijardi odhodnih klicev iz mobilnega telefonskega omrežja. Če še kdo ne verjame, da smo narod, ki rad opleta z jezikom, še podatek, da je bilo zgolj v mobilnem omrežju izmenjanih za 3,7 milijarde minut ali 62 milijonov ur besed. Poenostavljeno rečeno bi moral en sam človek govoričiti kar 7077 let.