Mikropivovarne so vendarle proizvodne enote, ki zmorejo zvariti po 1000 litrov napitka. Z njim se praviloma servisirajo potrebe enega ali nekaj gostinskih lokalov v okolici. In če so bile zasebne male pivovarne fenomen, ki se umešča v čase izpred 20 let, ko je razpadala prejšnja država in nastajala nova, lahko pri trendu malih hišnih varilnic spet opazimo, da se pojavlja v časih, ko odcepitveništvo z idejami o samostojni Štajerski dobiva nov zagon oziroma sveže ideje o nadaljnjih drobitvah.

Povezava piva in občutkov nacionalne oziroma lokalne pripadnosti je nedvomna, pivovarska propagandna gesla pa občinstvo neredko nagovarjajo s klasičnim nacionalizmom. Tako je po vsem svetu. Od Kanade: "I am Canadian", prek Laosa do slovenskih različic: "Zvestoba do roba."

V ozadju tega je vsekakor zavezanost določenemu okusu. Lokalnemu okusu, bi dejal pivski poznavalec Repe. Lokalnemu okusu, ki bržkone nastane prav zato, ker je pivo slej ko prej najbolj dostopen in zato prvi alkohol, ki ga mlad človek okusi oziroma ga okuša. Praviloma vedno isto lokalno znamko. Zaradi česar potem ne prenese nobene druge in zaradi česar je prenekateri Slovenec, ko se na primer odpravi v kako daljno deželo, dokončno presrečen šele, v kolikor tam naleti na laško ali union.

Male hišne osebne pivovarne so torej ultimativno nasprotje prevladujočim trendom v pivovarskem poslu. V njih se ne varijo "nacionalna", temveč osebna, skrajno individualna piva. A na poti do filozofije, ki takšno početje lahko poganja naprej, nas vendarle čaka preboj skozi kar nekaj predsodkov.

Recimo preko tega, da ti bo uspelo zvariti pivo, podobno onemu iz trgovine. "Nemalo ljudi povpraša bolj za šalo kot zares, ali je mogoče zvariti tako pivo, kot je na voljo v trgovinah," pravi gospod Anton, eden od individualnih varilcev piva iz Gorij. "To seveda ni možno, saj piva ne varimo v komercialne namene, varimo ga po naravnih postopkih, brez uporabe moderne tehnologije, skratka na podoben način, kot so ga varili že naši predniki." Po receptih iz Nedeljskega dnevnika, pravi. Zase, za sorodnike in prijatelje. V šaržah po 30 ali 50 litrov naenkrat, kar je zelo malo, že če produkcijo primerjamo z mikropivovarnami.

Tudi sam je začel pivo variti iz ljubezni do napitka oziroma iz radovednosti, ker pa ni imel primerne opreme, prvi pridelki niso bili pretirano navdušujoči. "Potem pa sem odkril, da je na voljo oprema, in zadeva je stekla. Šele 'odkritje' opreme in ustreznih sestavin je poenostavilo varjenje in dvignilo kakovost piva na najvišjo raven, hkrati pa so odpadle vse negotovosti glede rezultata in samega postopka varjenja. Sedaj že tri leta prodajam opremo drugim interesentom. Povpraševanje se počasi povečuje. Varjenje piva je lahko kreativno početje, človek se lahko izpopolnjuje. In vsak si lahko naredi pivo po svojem okusu."

No, pivovarski "self made" je v primerjavi z varjenjem, kakršno se dogaja v profesionalnih pivovarnah, vendarle toliko poenostavljen, da so na trgu na voljo sladni ekstrakti, ki že vsebujejo hmelj, poleg pa so na voljo tudi ustrezne kvasovke. Lahko bi rekli, da gre na neki način za princip jušne kocke, čeprav naš sogovornik ugovarja, da so takšne primerjave za pivo nespodobne. Enako velja za čajno vrečko, ki jo zgolj potopiš v vodo in že dobiš napitek. "Tako preprosto pa spet ni," pravi gorenjski ljubitelj.

Sladni ekstrakt v vsakem primeru raztopimo v vroči vodi in med mešanjem na rahlem ognju čez približno deset minut dodamo sladkor, eventuelne ostale dodatke, kot so dodatni suhi slad, med in podobno. Tako pripravljeno pivino ohladimo, zlijemo v fermentor in dodamo kvasovke, ki začnejo povzročati alkoholno vrenje. Najustreznejša temperatura je med 20 do 24 stopinj Celzija. Pivina začne kipeti po približno enem dnevu, celoten proces pa traja od 10 do 14 dni. V tem času se fermentancija dokonča in pivo ustekleničimo, nato se ob dodatku sladkorja v steklenicah zgodi še druga fermentacija, pivo pa se zbistri. Po tednu ali desetih dneh je pivo že primerno za prvo degustacijo. Vse skupaj torej navrže približno tri tedne.

Naš sogovornik pravi: "Za manj kot 100 evrov je na voljo fermentor v kompletu s priborom, sladni ekstrakt in še kak paket steklenic. Če upoštevamo cene sestavin za varjenje domačega piva, pridemo do zaključka, da lahko zvarimo liter odličnega domačega, predvsem pa lastnega piva, ki ga bomo s ponosom ponudili prijateljem ali sorodnikom že za približno 60 centov," zagovarja enostavno hišno produkcijo gospod Anton in dodaja: "Pripravljen sladni ekstrakt sestavljajo ustrezne količine in kvaliteta pivovarskega slada, hmelja in ustreznih kvasovk. Tak nam zagotavlja, da bomo ob upoštevanju priporočil za varjenje zvarili stil piva, ki je deklariran na etiketi proizvajalca. Vendar pa lahko dodate tudi kaj svojega, dodatni slad ali dodatni sladkor, s čimer osnovni recept spremenite in tako niste prikrajšani za svojo kreativnost. Je pa s tem tako kot pri vsaki stvari. Ko enkrat zvariš 30 ali 40 stilov piva, šele prideš do svojega okusa." Pa še nekaj poudarja naš sogovornik. Da je trend hišne pridelave piva neke vrste povratek k prastarim načinom varjenja.