Rešitev po besedah predsednika žirije Janeza Koželja, sicer ljubljanskega podžupana, odgovarja vsem izhodiščem natečajne naloge in je obenem odprta za morebitne izboljšave.

Na natečaj je prispelo 16 tujih in 28 domačih idejnih rešitev za center. Kot je ob današnji predstavitvi izbranega projekta pojasnil Koželj, žiranti pri izbiri zmagovalnega projekta niso imeli dilem in so vse odločitve sprejeli soglasno.

Po njegovih besedah bo objekt intimen, prostor bo odprt, podoba centra pa bo preprosta in bo kombinacija abstraktnega jezika moderne Evropske arhitekture, ki se izraža z modernimi kubičnimi oblikami. Sicer pa so, kot je dodal, bili vsi arhitekturni projekti izdelani na visokem nivoju.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da je zanj to projekt, ki ga lahko po pomenu za Ljubljano enačimo s projektom Stožice. Janković meni, da mora imeti vsak, ki ima svojo vero, tudi svoj prostor. Dodal je, da mu je bilo vedno hudo, ko so bili muslimani ob njihovih največjih praznikih gostje ljubljanskih športnih dvoran.

Gradbeno dovoljenje Janković pričakuje ob koncu leta 2012. Po njegovih besedah se bodo v tem času lotili projektiranja, pridobili vsa potrebna soglasja, čez eno leto pa bodo položili temeljni kamen. Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus je ob predstavitvi zmagovalne rešitve povedal, da džamija nikoli ni bila problem muslimanov, ampak tistih, ki odločajo o tem, ali se bo zgradila.

Grabus meni, da mora biti Islamski kulturni center stičišče, odprto za vse. "Mi, kot evropski muslimani bomo zagotovo ponosni na ta projekt," je dejal Grabus in dodal, da so si želeli projekt, ki bo povezoval in odpiral nove možnosti. Po Grabusovih besedah so stroški projekta do danes znašali okoli pet milijonov evrov, celotni stroški gradnje pa še niso znani.