Mnogo stvari se bo pri mlajših, ki v polni meri drvijo v Petrino zlato smučino, merilo z njenimi čevlji. Vesna Fabjan, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Barbara Jezeršek, Mirjam Cossettini in Anja Eržen bodo zagotovo v javnosti nosile del bremena velikih pričakovanj, ki si jih je z uspehi (tudi 24 zmagami) vsako sezono dvigovala ena od sedmih najuspešnejših tekačic v zgodovini svetovnega pokala. Pričakovanja, da se bo rodila nova Petra Majdič, so nerealna. Fabjanova, ki prevzema vlogo prve dame, je že šaljivo pripomnila, če bodo zanjo čevlji Petre Majdič preveliki, bo vanje skočila vsa šesterica.

Že v Sjusjenu bo to še kako potrebno. Na uvodnem prizorišču namreč ne bo preizkušnje v sprintu, ki bo zdaj še bolj očitno paradna disciplina slovenskega teka. Koledar svetovnega pokala je sicer zaradi atraktivnosti te discipline sestavljen, da sprinta oziroma krajše polsprinterske razdalje (vključenega kot uvodne etapne preizkušnje Tour de Ski in male zaključne skandinavske turneje v marcu) ne bo le še na treh prizoriščih. Med drugim bo seveda sprint tudi na Rogli, kamor se karavana po dveh letih znova vrača v sredini decembra. Skoraj 20 tekem, vključno s štafetnimi, pa bo dovolj priložnosti, da se dekleta dokažejo.

Začetek sezone je malce poseben tudi zaradi rekordno tople jeseni v Skandinaviji. Slovenske tekačice so tako več treninga kot sicer opravile na ledeniku Dachstein, ki pa zaradi velike nadmorske višine zahteva izredno pozorno vadbo pri visokih naporih. Primorane so bile izpustiti predtekmovalni vadbeni termin v Skandinaviji, ki je sicer delal velike preglavice tudi preostalim reprezentancam. Slovenke pa so ostale tudi brez uvodnih tekem FIS. Deloma se je spremembi izognila le Katja Višnar, ki je zadnji ciklus znova vadila na Norveškem in Švedskem, v snežnem tunelu Torby. Srčni izvoljenec, nekdanji kralj sprinta Ola Vigen Hattestad, je tudi njen prvi svetovalec. "Zadnje treninge sem opravila v Beitostolnu, kjer je bilo od ponedeljka pripravljene dobra dva kilometra smučine. Malo višje v hribih je krog dolg pet kilometrov. Na prve tekme se je tu pripravljala tudi norveška reprezentanca. Kot vem, so v Sjusjoenu še pripravljali prizorišče," je poročala Katja Višnar, ki se je včeraj na prizorišču tekem pridružila preostali reprezentanci, ki je priletela iz Slovenije.

Trener Vladimir Korolkevič - Volodja, čigar sistem trdega dela brez velike filozofije, je doslej vedno prinašal uspehe, se o dokončni zasedbi za sobotno in nedeljsko tekmo še ni odločil. Po sobotni tekmi na 10 kilometrov drsalno bo ob nastopu maratonke Jezerškove, ki naj bi reševala čast na daljših razdaljah, Fabjanove, Čebaškove in Cossettinijeve ocenil, ali v štafeti v klasiki postaviti na start Višnarjevo, v drsalni tehniki pa Erženovo.

Za povečavo kliknite na razpredelnico.