Novi prostori za kakovostnejši študij

S prenosom lastništva nista bila zadovoljna zgolj minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Igor Lukšič in rektor Pejovnik, temveč in predvsem študenti. "Zelo smo veseli tega napredka. Stare akademije so res dotrajane, zaradi česar so imeli študenti težave s študijem. Novi prostori bodo zagotovo dvignili kakovost njihovega študija," je v imenu študentov dejal predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Janez Turk.

Tako bo izgledal kompleks treh umetniških akademij na Roški cesti. (Foto: Vanja Brkić)

Pejovnik je napovedal, da bo na vrsto kmalu prišlo tudi zapiranje finančne konstrukcije tega 140 milijonov evrov vrednega projekta. Ob tem je pojasnil, da bodo gradnjo novih prostorov za akademijo za glasbo, akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter akademijo za gledališče, radio in televizijo po vsej verjetnosti financirali z ugodnimi krediti evropskih bank. "To je najbolj realna možnost, ki bi omogočila relativno hiter začetek gradnje kompleksa akademij," je razložil Pejovnik, ki upa, da bo državni zbor te načrte podprl s sprejetjem ustreznega zakona, ki bo omogočal najem tovrstnih kreditov. "Če z gradnjo objektov ne bomo začeli še v mojem mandatu, si bom to štel kot velik neuspeh. Ne kot neuspeh, kot poraz," je priznal Pejovnik, ki upa, da bi bil kompleks akademij zgrajen do leta 2016.

Začenja se gradnja še dveh fakultet

Včerajšnji dan pa je bil tako za univerzo kot za študente, ki so ravno včeraj praznovali mednarodni dan študentov, poseben še iz enega razloga. In sicer je Univerza v Ljubljani prejela zadnji potreben podpis evropske komisije, ki odpira vrata 85 milijonom evrov nepovratnih sredstev evropskega kohezijskega sklada za gradnjo novih prostorov za fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter fakulteto za računalništvo in informatiko.

"Gradnja teh prostorov na Brdu je zdaj dejstvo," je zadovoljen Pejovnik, saj je univerza gradbeno dovoljenje za gradnjo treh objektov v skupni vrednosti 117 milijonov evrov pridobila že pred pol leta. Javni razpis za izbiro izvajalca gradbenih del naj bi se prav tako kmalu končal.

Pejovnik je povedal, da izbirajo med petimi prispelimi ponudbami, in sicer gre za ponudbe Gradisa skupine G, Pomgrada, Strabaga, Porra in ponudbo JV CGP Zagorje Tehnobeton. Tri komisije na univerzi prispele ponudbe še preučujejo, zato Pejovnik ni mogel napovedati, kdo bo gradil nove prostore fakultet za kemijo in računalništvo. Je pa rektor dejal, da bo glavni kriterij pri izboru najnižja cena.