Konstruktorjeve načrte prekrižal stečaj

Hotel Slavija so zaprli pred več kot desetimi leti, nato pa se je z objektom vztrajno lastninsko mešetarilo (glej okvir). Obetavni načrti, ki so jih razglašali vsakokratni lastniki, pa se niso nikoli udejanjali in je zato nekoč najbolj prepoznavna mariborska stolpnica postala mestni arhitekturni madež. Ko je stavbo kupil zdaj že propadli gradbinec Konstruktor, je načrtoval obsežno preureditev v hotelsko-poslovni objekt z veliko podzemno garažno hišo. Preden je utegnil uresničiti svoj velikopotezni načrt, je podjetje zdrknilo v insolventnost in prezadolženost. V upanju, da se bo s kupnino še zmogel izogniti stečaju, je Konstruktor prodal Slavijo Hladetu za 3,6 milijona evrov. Novi lastnik (to je formalno Hladetovo podjetje PC Slavija) je sklenil, da bo stavbo saniral, statično okrepil, energijsko prenovil in ji nadel novo stekleno fasado. Slavija bo dobila tudi novo vsebinsko zasnovo, ki ne predvideva več hotelske dejavnosti. Naložba je ocenjena na več kot tri milijone evrov in naj bi bila sklenjena do prihodnjega januarja.

Rušenje ukazal inšpektor

Gradbena dela naj bi po prvotnih načrtih prevzel Konstruktor VGR, ki pa je prejšnji teden pristal v stečaju. Je pa Slavija še vedno na neki način povezana s propadlo družbo. V podjetje PC Slavija je namreč avgusta lastniško vstopilo podjetje VVE, ki je v lasti Karmen Emeršič, sestre zadnjega Konstruktorjevega direktorja Sama Majcenoviča. Emeršičeva je tudi solastnica podjetja Vinstor-Vis, ki je eno izmed večjih družbenikov padlega gradbinca.

Ob hotelu, kjer so že porušili opuščeni gostinski prizidek, bodo uredili trinadstropno garažno hišo s 140 parkirnimi prostori. Hlade bi Slavijo rad nadgradil za dve stekleni nadstropji, v katerih bi bile samopostrežna restavracija, slaščičarna in kavarna s teraso. A za zdaj za gradnjo te novosti še nima gradbenega dovoljenja. Celotni gradbeni poseg se do te faze formalno vodi kot investicijsko-vzdrževalna dela, depandanso, kjer bo garažna hiša, pa so porušili brez gradbenega dovoljenja na podlagi odločbe gradbenega inšpektorja, ki je zahteval odstranitev objekta, ker je bil statično šibak in zato nevaren.