Kot je v ponedeljkovem pogovoru za Dnevnik povedal predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak, je višina škode ocenjena na do 250 milijonov evrov. Natančni zneski bodo odvisni od izkupička insolvenčnih postopkov več podjetij, ki so predstavljala vzvod za financiranje menedžerskega odkupa, in reševanja sporov z Dursom ter drugih sodnih postopkov.

V oškodovanje vpletenih več podjetij in bank

Kot smo že poročali, se najvišje oškodovanje nanaša na posojila, ki jih je Merkur dal HTC Dva, ta pa jih je posodil naprej Merfinu, prek katerega so menedžerji Merkurja poskušali izpeljati menedžerski odkup. Merkur je v stečajno maso HTC Dva prijavil 188 milijonov evrov terjatev plus obresti. Družbi HTC Dva in Merfin, ki sta medtem končali v stečaju, je z 1,2 milijona evrov financiral tudi Big Bang, razkriva objavljen povzetek izredne revizije. Za sporni so revizorji označili tudi posojili v skupni višini 1,5 milijona evrov, ki jih je Big Bang dal družbama V&M International in Innovative Concepts, po dostopnih podatkih s sedežem v ZDA oziroma na Malti.

Kar 53 milijonov evrov pa je Merkur odštel Merfinu za nakup lastnih delnic. Revizorji ocenjujejo, da je šlo pri tem za negospodarno ravnanje in sum oškodovanja, saj je Merkur od Merfina delnice Merkurja odkupoval po bistveno višji ceni, kot bi jih lahko odkupil po terminski pogodbi od Salonita Anhovo. Skupaj razlika med nakupno vrednostjo in terminsko vrednostjo znaša 10 milijonov evrov.

Zaradi insolvenčnih postopkov ni mogoče oceniti niti višine oškodovanja, ki izhaja iz danih poroštev. Merkur je med drugim dal poroštvo za posojilo, ki ga je Alpos (v stečaju) najel pri Gorenjski banki. Za posojilo, ki ga je Alpos dobil od Banke Koper, pa je Merkur zastavil delnice Gorenjske banke. Mersteel naj bi bil po oceni revizorjev oškodovan zaradi poroštva, ki ga je dal HTC Dva za najeto posojilo pri Gorenjski banki v višini deset milijonov evrov. Mersteel je pri tem zastavil trgovski center Izola, dokončen znesek oškodovanja pa je odvisen od zaključka stečajnega postopka HTC Dva in morebitnega zahtevka Gorenjske banke za vnovčitev zavarovanja. Gorenjska banka je bila vključena tudi v posel z Viatorjem & Vektorjem, prek katerega je financirala Merfin. Merkur je pri tem Viatorju & Vektorju izdal korporacijsko garancijo v višini 5 milijonov evrov.

Merkur je jamčil tudi GBD za njegovo posojilo Merfinu v višini šest milijonov evrov. Poleg tega je bila GBD vpletena tudi v odkup delnic Merkurja. Ta je namreč nakazal avans za odkup svojih delnic v lasti Merfina, ki so bile namenjene za nagrajevanje zaposlenih v višini 3,8 milijona evrov. Delnice sicer niso bile nikoli plačane.

Sum zlorabe položaja

O oškodovanju Merkurja pri preprodaji deleža HTC Dva in trgovskega centra Primskovo, ki ju preiskujejo tudi kriminalisti, smo v Dnevniku že obširno poročali. Posojilo v višini 20 milijonov evrov za nakup HTC Dva je Factor leasingu, ki je odkupil to družbo, zagotovil kar Merkur, ki pa posojila nikoli ni dobil vrnjenega. V verigi transakcij je Merfin ustvaril 8,5 milijona evrov dobička. Za osem milijonov evrov pa je bil Merkur oškodovan pri preprodaji trgovskega centra Primskovo. Tudi v tem primeru je sredstva za nakup zagotovil kar Merkur, ki je odobril nikoli vrnjeno posojilo Merfinu. Oba primera sta tudi pod drobnogledom Dursa, ki zdaj od Merkurja zahteva skupno šest milijonov evrov plačila davka od dohodka pravnih oseb. Sedanja uprava Merkurja se je sicer pritožila, vprašanje pa je, če ji bo uspelo dokazati, da je šlo za fiktivne posle.

Revizorji ocenjujejo, da je nekdanje vodstvo Merkurja s financiranjem podjetij Merfin, Gradis Skupina G (odobrili so mu posojilo za nakup delnic Gorenjske banke, ki jih je Merkur čez leto dni odkupil nazaj), Factor leasing, HTC Dva, Alpos, Gorenje, Rent A (odobrili so mu 5,5 milijona evrov posojila, ki ga še ni vrnil) in še nekaterih drugih zlorabilo svoj položaj. Prek teh poslov je posredno ali neposredno potekalo poplačilo posojil, ki so jih banke v preteklosti odobrile za menedžerki odkup. Posojila je namreč vodstvo Merkuja odobravalo brez pridobitve ustreznih zavarovanj in ne da bi preverjalo njihovo kreditno sposobnost.

Sum zlorabe položaja revizorji dodatno ugotavljajo pri zadolževanju Merkurja za nakup delnic Save, ki so jih od NFD odkupovali po višji ceni od tržne, pri že omenjenem odkupu lastnih delnic od Merfina, pri nakupu 25-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, omenjenih poslih Big Banga in pri poslovanju z GBD.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si