Prodajalci, ki se v Ljubljano ob sobotah pripeljejo iz vseh koncev Slovenije, si prodajnega mesta namreč ne morejo zagotoviti z rezervacijo. Stojnico lahko najamejo le za en dan, zanjo pa morajo odšteti dobrih 18 evrov. Zato se morajo, da bi lahko prodajali izdelke, znajti po svoje. Nekateri se, kljub nizkim temperaturam in dejstvu, da se vrata tržnice odprejo šele ob šestih, v vrsto postavijo že ob prvi uri zjutraj. Tisti, ki ne želijo prebedeti noči, pa se dogovorijo z brezdomci, da jim proti manjšemu plačilu čez noč čuvajo želeni prodajni prostor.

Trgovci so se o rešitvi problema poskušali pogovoriti tudi z upravo tržnice. Predlagali so uvedbo sobotnih rezervacij, s katerimi bi se izognili zmedi in neredu, ki nastaneta med čakajočimi kamioni in avtomobili, ko se vrata tržnice ob pol šestih odprejo in vsi planejo k prostim stojnicam.

Rezervacij tudi v prihodnje ne bo

Kljub sobotni gneči in nezadovoljstvu trgovcev pa v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) o uvedbi sobotnih rezervacij ne razmišljajo. "Želimo namreč, da imajo najemniki, ki se ukvarjajo s to vrsto prodaje, vsi enake možnosti, da zasedejo prodajni prostor ne glede na njihov prodajni program. Nemogoče je namreč iz nabora prodajnih artiklov ali skupine izdelkov izdvojiti tiste, za katere bi lahko sklenili rezervacijo prodajnega mesta," je odločitev pojasnil vodja sektorja tržnic Geza Horvat.

Ker so za nekatere sobotne prodajalce takšne razmere nesprejemljive, razmišljajo, da ob sobotah na tržnici na Pogačarjevem trgu več ne bi prodajali. Velikokrat se namreč zgodi, da so prepozni in prostih stojnic ni več. "Na tržnici prodajam tudi med tednom in sobotni zaslužek od tedenskega ni toliko višji, da bi na mrazu prebedela celo noč," je povedala ena izmed prodajalk. Svoje izdelke na tržnici prodaja že več kot 16 let in pravi, da takšnega zanimanja za prodajanje na Pogačarjevem trgu v preteklih letih ni bilo. Več kot polovico stojnic je zdaj namreč namenjenih prodajalcem eko izdelkov, medtem ko se v zimskem času za prodajo odloči tudi večje število prodajalcev mesnin, ki jih čez poletje ni. Na LPT pa pomanjkanje stojnic povezujejo tudi z gospodarsko krizo, ki je, po besedah Horvata, prinesla tudi opazno povpraševanje in povečano število prijav za najem prodajnih prostorov na osrednji tržnici. V letošnjem letu so tako izdali že 294 sklepov o občasni prodaji.

Prihodnje leto na trgu dodatne stojnice

Trgovci si bodo tako tudi v prihodnje prodajna mesta lahko zagotovili le po načelu kdor prej pride, prej melje. Vendar Horvat zagotavlja, da bodo povečali število stojnic: "V izogib podobnim zapletom nameravamo s prvim januarjem povečati število prodajnih mest za občasno prodajo na Pogačarjevem trgu še za dodatnih dvajset, na pomožnem platoju pred cerkvijo, odvisno od razpoložljivosti prostora, pa še za osem stojnic."

Takšno rešitev trgovci sicer pozdravljajo, vendar med njimi ostaja odprto vprašanje, kje bodo svoje izdelke prodajali v času prazničnega dogajanja v Ljubljani. S tretjim decembrom bodo nekatere lesene stojnice na Pogačarjevem trgu namreč nadomestile gostinske hišice in stojnice s praznično ponudbo.