Ne naletimo vsak dan na politika, kakršen je Silvio Berlusconi. Nekateri smo pač imeli srečo, da smo živeli v obdobju vladavine tako njega kot ameriškega predsednika z dvema mandatoma, Georgem W. Bushem, ustanoviteljem t. i. bušizmov. Berlusconija lahko brez slabe vesti okličemo za njegovega naslednika.

Berlusconi in George W. Bush sta se na srečanjih odlično ujela. (Foto: Reuters)

Veliki možgani z glave pregnali lase

Res je, da smo se ob večini dokaj neumnih, če že ne primitivnih izjav prav prijetno nasmejali in verjetno z roko zamahnili v stilu "oh, ta Berlusconi, spet je ustrelil kozla", a si ne moremo kaj, da nam pri tem ne bi ostal grenak priokus, saj je bil do pred kratkim ravno on eden najpomembnejših politikov Starega sveta, ki je posredno vplival na življenja vseh Evropejcev. Tudi nas.

Kaj si misliti o nekom, ki mu uspe v javnosti izustiti, da ima malo las zato, ker ima tako velike možgane, da mu za lase ne ostane nič prostora? Ali pa o nekom, ki ženskam v času slabše ekonomije svetuje, naj si poiščejo bogate partnerje, da bodo lepo živele? Svojim državljanom je za rešitev iz revščine nekoč ponudil tudi ta nasvet: "Naredite to, kar sem jaz. Več zaslužite."

Seks, ženske in 'bunga bunga'

Berlusconiju so morda največjo škodo zlasti na zasebnem področju, zagotovo pa so se posledice poznale tudi na političnem, naredila ženske. Venomer se je zdelo, da se jih je moral otepati, pa čeprav je bil verjetno vedno on tisti, ki je bil lovec. Imel je denar, moč, denar, slavo, denar in poznanstva. A če mu gre verjeti, za ljubezen, če temu tako rečemo z nekakšnim evfemizmom, ni nikoli plačeval. Ko so ga leta 2009 obtožili, da je spal s prostitutko, je pojasnil: "Nobeni ženski nisem nikoli plačal za seks. Nikoli nisem razumel, od kod pride zadovoljitev, če manjka zadovoljstvo osvojitve."


Berlusconi je znan kot velik zapeljivec. (Foto: AP)

Silvio Berlusconi je med drugim poznan tudi po svojih škandaloznih zabavah in številu deklet, s katerimi naj bi se zapletel. Povečini za eno noč. Trenutno je v sodnem postopku podjetnik Gianpaolo Tarantini, ker naj bi leta 2007 in 2008 iskal ženske in jim plačeval, da so spale z Berlusconijem. V javnost je prišel tudi posnetek, na katerem se italijanski premier baha o svojih posteljnih aktivnostih. "Sinoči je bila pred vrati moje spalnice vrsta … bilo jih je enajst … a sem jih zmogel zadovoljiti le osem, potem nisem mogel več," se je pohvalil. Ko so ga leta 2006 obtožili, da je 'playboy', je hladnokrvno odvrnil, da je skoraj večino časa zvest.

Bolje lepe ženske kot moški

Leta 2010 se je Berlusconi ponovno znašel na naslovnicah italijanskih, pa tudi evropskih časnikov. Tokrat zaradi domnevne afere s 17-letno trebušno plesalko Karimo El Mahroug, znano tudi pod vzdevkom Ruby. Najstnica je časnikom zaupala, da je za udeležbo na premierjevih zabavah, ki jih je sama kasneje poimenovala "bunga bunga", prejela po 10.000 dolarjev (nekaj čez 7000 evrov). Izraz se nanaša na s spolnim nabojem nabite zabave, ki jih je premier domnevno gostil v Milanu, vendarle pa Ruby še do danes vztraja, da z Berlusconijem nista imela spolnih odnosov.

Portret Ruby in Silvia Berlusconija. (Foto: Reuters)

Številni so ga že takrat pozivali k odstopu, a tega ni storil, saj je zatrjeval, da ni storil ničesar narobe. Rad ima ženske, je pojasnil, in poleg tega uspel užaliti mnoge. "Bolje je imeti rad lepa dekleta, kot biti homoseksualec," je takrat rekel in sprožil zgražanje ne le v krogih istospolno usmerjenih.

Notranja lepota je precenjena

Med obiskom newyorške borze leta 2003 je Berlusconi Američanom skušal razložiti, zakaj bi morali poslovati z Italijo. "Italija je odlična država za investiranje. Danes imamo manj komunistov, tisti, ki so še prisotni, pa zanikajo, da so to kdajkoli bili. Še en razlog za investiranje v Italijo pa so čudovite tajnice. Res odlična dekleta."

Nekdanjega italijanskega premierja pa so takšne seksistične opazke v težave pripeljale tudi doma. Leta 2007 je eni od članic svojega kabineta (po naključju je bila nekdanja manekenka) dejal, da bi se takoj oženil z njo, če ne bi bil že poročen. Njegova soproga je za takšno ponižanje zahtevala javno opravičilo. Berlusconi ji je ugodil, v odprtem pismu pa je zapisal: "Tvoje dostojanstvo ne bi smelo biti nikoli vprašljivo. Varoval ga bom kot nekaj dragocenega v svojem srcu tudi takrat, ko bodo iz mojih ust prišle neslane šale."

Opravičilo je takrat morda začasno potolažilo soprogo, dolgoročno pa ne, saj sta se lani vendarle ločila.

Leta 2004 s soprogo Veronico Lario, s katero sta se lani ločila. (Foto: Reuters)

Vzdržnost pred volitvami

Včasih je v zadrego spravil še koga drugega. Ob koncu italijanskega predsedovanja EU je decembra leta 2003 v Bruslju nemškemu kanclerju Gerhardu Schröderju, ki je bil štirikrat poročen, dejal: "Začnimo pogovor o nogometu in ženskah. Gerhard, zakaj ne bi začel kar ti?"

Nihče pa Berlusconiju ne more očitati, da se kdaj pa kdaj ni potrudil. Pač v svojem slogu. Januarja leta 2006 je namreč javno obljubil, da se bo do naslednjih volitev vzdržal spolnih odnosov. "Hvala, oče Massimiliano," je dejal duhovniku, ki ga je hvalil zaradi branjenja družinskih vrednot. "Na vso moč se bom potrudil, da vas ne razočaram. Do 9. aprila obljubljam popolno abstinenco."

Če ni uspelo Beatlom …

Razumemo, da je za vstop v politiko potrebna zadostna mera samozavesti, če ne že samovšečnosti, a kar je preveč, je pač preveč. "Sem Jezus Kristus politike. Sem potrpežljiva žrtev, ki požre marsikaj. Žrtvujem se za ljudi," je bil njegov največji dragulj leta 2006. Korak predaleč? Zagotovo.

Med Jezusom in Berlusconijem bi tudi sicer težko vzpostavili kakršnekoli povezave in podobnosti. Ogromno bogastvo, velika ljubezen do (mladih) deklet in nečimrnost, kakršni v Evropi verjetno ne najdemo para, delata prepad med njima še toliko bolj globok. Ampak, roko na srce, tudi Jezusa v času njegovega življenja niso znali ravno ceniti.

S takšno fotomontažo so se po njegovih izjavah pošalili na račun italijanskega premierja. (Foto: splet)

Vladar sveta - višji od Napoleona

"Po mojem mnenju sem najboljši premier, ki ga lahko trenutno najdete kjerkoli na svetu. Verjamem, da v zgodovini ni nikogar, proti kateremu bi se počutil manjvrednega. Ravno nasprotno," je dejal oktobra leta 2009, ko je ustavno sodišče spremenilo obsodbo in Berlusconiju vzelo imuniteto pred sodnim pregonom, ki jo je do takrat užival. S tem sta vzplamtela dva primera korupcije, Berlusconi pa je na tiskovni konferenci dejal, da je "zakonsko najbolj preganjan moški v vsej zgodovini človeštva".

Sicer pa, ko je govoril o sebi, tudi sicer ni skoparil s presežniki. "Sem najboljši politik v Evropi in na svetu," je nekoč brez kančka sramu in verjetno obotavljanja povedal o sebi. "Na svetu ni nikogar, ki bi lahko tekmoval z menoj," je dejal drugič, a pozabil povedati v kateri kategoriji. "Iz ljubezni do Italije sem čutil potrebo, da jo rešim pred levičarji," je bila še ena njegovih izjav. Kdo bi mu lahko zameril? "Položaja ne potrebujem zaradi moči. Po vsem svetu imam hiše, velike čolne, lepa letala, imam lepo ženo, lepo družino, … , žrtvujem se."

Kdo od njiju je višji, bi se verjetno dalo razglabljati. (Foto: Daylife)

Ena njegovih najbolj zabavnih in bržkone tudi sočnih izjav pa je bila ta: "Samo Napoleon je storil več kot jaz, a sem jaz zagotovo višji." Leta 2008 se je razjezil, saj je večkrat slišal opazke o svoji višini. "Pravijo mi palček, a sem vendarle višji od Sarkozyja in Putina."

Tudi v drugo ne gre …

Ko je leta 2009 na srečanju držav G20 spoznal ameriškega predsednika Baracka Obamo in ameriško prvo damo Michelle Obama, se je v Italijo vrnil oborožen z lepimi pozdravi ameriškega prvega para za italijanske državljane. Ni pa si mogel kaj, da se ne bi pošalil na račun njune t. i. porjavelosti. "Kako mu je že ime? Tistemu zagorelemu tipu? Aja, Barack Obama! Ne boste verjeli, a ta dva se verjetno sončita skupaj, saj je njegova žena tudi rjava."

Pri njem očitno izredno priljubljeno šalo o porjavelosti, je Berlusconi uporabil že prej. Le nekaj dni po Obamovi izvolitvi, leta 2008, ga je označil za "mladega, čednega in zagorelega". Zanimivo – niti prvič niti drugič šala ni požela aplavza.

(Foto: Reuters)

Vojna svetov

Večina državljanov sveta, kaj šele politikov, se je zavedala, da morajo biti izjave po tragičnem napadu na newyorška dvojčka 11. septembra 2001 skrbno izbrane. Verjetno vsi, razen Berlusconija.

"Zavedati se moramo superiornosti naše civilizacije, ki stoji na sistemu vrednot, ki je ljudem dal razširjeno blaginjo v državah, ki so ta sistem sprejele, hkrati pa zagotavlja spoštovanje človekovih vrednot in veroizpovedi. To spoštovanje ne obstaja v islamskih državah," je dejal, kasneje pa še dodal: "Zahod si bo še naprej pokoril ljudi, pa čeprav to pomeni soočenje z drugo civilizacijo, islamom, zakoreninjeno v času izpred 1400 let."

Zavezniki po vsem svetu so se oddaljili od te izjave, ki je spodkopala trud izgradnje globalne koalicije, s katero bi se soočili s terorizmom. Berlusconi je dejal, da so njegove opazke slabo prevedli in jih poleg tega še vzeli iz konteksta. "Nisem rekel ničesar proti islamski civilizaciji," je razložil. "To je delo nekaterih ljudi iz levičarskih medijev, ki hočejo onečastiti mojo podobo v javnosti in uničiti moja dolgoletna razmerja z Arabci in muslimani."

Po Berlusconijevem mnenju so njegove izjave večkrat "vzeli iz konteksta" ali pa so bile napačno prevedene. (Foto: AP)

Šale tudi na račun Židov in nacistov

Nekateri se na lastnih napakah učijo, a Berlusconi več kot očitno ni med njimi. V italijanskih medijih se je oktobra lani pojavil posnetek, na katerem je nekdanji italijanski premier pripovedoval zgodbo o izmišljeni židovski družini, ki je med holokavstom pod pogojem, da jim plača 3000 evrov na dan, skrivala enega od Židov. Zgodbo je Berlusconi končal tako, da je en družinski član vprašal drugega: "Misliš, da bi mu morali povedati, da je Hitler mrtev in da je vojne konec?" Tokrat so ga glasno kritizirale židovske skupine.

Leta 2003 se je spravil na naciste. "Gospod Schulz, vem, da v Italiji nekdo producira film o nacističnih koncentracijskih taboriščih. Vas bi rad predlagal za vlogo kapa. Bili bi odlični," je dejal nemškemu poslancu v EP Martinu Schulzu. Kapo je bil taboriščnik s posebnimi privilegiji, ki si jih je zaslužil z nadzorovanjem dela ostalih zapornikov. Ponavadi je bil nasilen. Ko so se kasneje v javnosti zaradi teh izjav pojavile hude kritike, je dejal: "Skušal bom paziti in postal dolgočasen, morda celo zelo dolgočasen, nisem pa prepričan, če mi bo uspelo."

Zanimiva poza. (Foto: AP)

Z Nemci se je nekoč celo primerjal: "Ker sem deloholik, me v Italiji skorajda vidijo kot Nemca. Sem tudi iz Milana, mesta, v katerem ljudje garajo. Delo, delo, delo – sem skorajda Nemec," je razložil v intervjuju za enega od nemških časnikov.

Pogled iz drugega zornega kota

Leta 2009 je silovit potres šokiral Italijo in večino prebivalcev L'Aquile pustil brez strehe nad glavo. Berlusconi je nedolgo zatem na nemški televiziji dejal, naj 17 tisoč domačinov, ki so ostali brez domov, na izkušnjo gleda kot na taborniški izlet. "Seveda so trenutne namestitve začasne. A naj na to gledajo kot na taborjenje konec tedna." Potres je bil najhujši v zadnjih treh desetletjih, umrlo pa je 200 ljudi. Novinarju je še dejal, da preživelim nič ne manjka, kar zadeva podporo in pomoč.

V bran Mussoliniju

"Mussolini ni nikoli nikogar ubil. On je ljudi pošiljal na počitnice v izgnanstvo," je nekoč Berlusconi opisal dejanja italijanskega fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Vse, kar je s tem pravzaprav skušal storiti (a pri tem pogorel), je bilo, da ni dovoljeval primerjave z iraškim diktatorjem Sadamom Huseinom, ki je brez večjega odpora odstranjeval svoje nasprotnike.

(Foto: AP)

A vendarle je takšna obramba odprla stare rane naroda, ki je skušal preboleti črne madeže v svoji zgodovini. Kritiki so Berlusconija leta 2003, ko je to izjavil v intervjuju za enega od italijanskih časnikov, sicer kritizirali, a se s tem ni kaj preveč obremenjeval. Zagotovo si je mislil, da bo kmalu prišla priložnost za še kakšno neprimerno izjavo, s katero bodo njegovi državljani pozabili na prejšnje. Prav je imel.