Gazvoda, ki je film v celoti posnel z digitalnim fotoaparatom, je stavil na zgodbo o prijateljstvu in ljubezni, ki sta na izletu, na katerega se odpravijo mladi prijatelji, postavljena na kocko.

Režiser in scenarist Izleta Gazvoda ter igralci Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič so bili kolegi na faksu in so še vedno prijatelji, kar pa ne pomeni, kot so se strinjali, da je bilo snemanje kaj manj profesionalno. Res je, da so na snemanju dobro imeli, toda kot je dejal Henigman, tudi prijatelji bi lahko posneli zanič film. Po dobrem odzivu občinstva temu ni tako, saj jim je uspelo narediti zelo gledljiv in vsebinski film.

V Izletu ne nastopajo mladi, ki naj bi, kar je pogost očitek, živeli površinska življenja. Trije prijatelji so sicer objestni, ves čas se zafrkavajo, a določajo jih velike težave. Čeprav si tega ne želijo, je na koncu spet vsak sam s seboj in svojimi problemi.

Izlet je svetovno premiero doživel julija na filmskem festivalu v Sarajevu. Prikazan je bil tudi na varšavskem in zagrebškem filmskem festivalu in na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je prejel več nagrad vesna, in sicer za najboljši scenarij, glavno moško vlogo, ki je šla v roke Jureta Henigmana, in za glavno žensko vlogo, s katero je prepričala Nina Rakovec.

Izlet je prejel tudi vesni za najboljšo glasbo in montažo. Trije igralci, poleg Henigmana in Rakovčeve še Luka Cimprič, pa so prejeli tudi nagrado revije Stop za najboljše igralske dosežke. Prvo mednarodno nagrado, posebno omembo žirije, je Izlet prejel ta teden na 12. filmskem festivalu Plan-Sequence v francoskem Arrasu.