Mestni režim parkiranja z uvedbo belih con je lani doživel temeljito reorganiziranje; število mest, na katerih je treba kratkotrajno parkiranje plačati, se je na levem bregu Drave podvojilo na kar 1800. Hkrati so uvedli še 159 parkirnih mest na območju kratkotrajnega parkiranja, tako imenovane modre cone, na katerih je dovoljeno (brezplačno) parkirati 20 ali 60 minut.

Z včerajšnjim dnem pa se je bela cona razširila na ulice vzhodno od mestnega parka, v prihodnje bo treba plačati 80 centov za uro parkiranja tudi na parkirišču ob Ribniški ulici pred priljubljenim gostiščem Pri treh ribnikih. Stanovalci bodo svoje avtomobile lahko parkirali na beli coni samo z dovolilnicami. Cena dvoletne dovolilnice znaša 144 evrov, za drugi avtomobil bodo morali plačati 288 evrov na leto, za vsa dodatna vozila pa bodo lastniki morali za dovolilnico odšteti občini 432 evrov za leto parkiranja.

Kot smo poročali, je mestni proračun letos zabredel v globok minus, po neuradnih podatkih naj bi konec septembra odhodki za več kot 45 milijonov evrov presegali prihodke. Težave mestnih financ so toliko večje tudi zato, ker občini ni uspelo prodati plinovodnega omrežja, s katerim je nameravala prislužiti najmanj 36 milijonov evrov. Tolažilni obliž na to finančno brezno pa ponujajo zaslužki s pobranimi parkirninami.

V letošnjem proračunu so občinarji predvideli, da bodo do konca junija pobrali za 320.000 evrov parkirnin. Dejansko pa so jih prislužili bistveno več, in sicer 445.182 evrov. Zato v mestni upravi optimistično napovedujejo, da naj bi bil letošnji izkupiček belih parkirnih con kar dvakrat višji od načrtovanega.