Boštjan Dermol, glasbenik

"Martinovo praznujemo bolj kot godovanje, je pa res, da gre za tradicijo, ki je del kulture, folklore, in ker smo kot narod z vinom tesno povezani, je prav, da ga častimo, kot se spodobi. Seveda preudarno, spoštljivo in zmerno. Najlepši praznik je zagotovo božič, saj gre za dan, ko se zbere vsa družina, ko se pozabi na prepire, na nesoglasja in ko smo skupaj, neobremenjeni, posvetimo se drug drugemu in se imamo lepo. Je tudi najbolj spokojen čas v letu, vse je mirno, umirjeno in tiho, sploh če zapade sneg. Takrat je še posebno lepo. Ljudje so takrat bolj prijazni drug do drugega, škoda je samo, da niso vsi preostali dnevi v letu takšni," obžaluje Boštjan, ki bi se, če bi imel možnost, udeležil festivala Glastonbury v Angliji. "Gre za izjemen dogodek, ki mi je blizu predvsem zaradi glasbe. Presežek," svojo odločitev utemeljuje glasbenik.

Suzana Jakšič, slovenska rekorderka v udeležbi resničnostnih šovov

"Nikoli ne martinujem. Tega praznika ne praznujem iz dveh preprostih razlogov. Prvi je predznak 'sveti', kar spada v cerkvene zadevščine in me takoj odbije. Drugi pa je, da ne pijem oziroma malokrat kaj spijem, le ob nazdravljanju. Poleg tega se mi zdi čaščenje 'alko' praznikov nesmiselno in pravzaprav skoraj škodljivo, saj ni dober zgled mladini. Odkar je Slovenija samostojna država, se je na koledarju pojavil kup cerkvenih praznikov. Nobenega ne pojmujem kot praznik, edina 'korist' od njih je, da so dela prost dan. Žal so nekateri prazniki iz bivšega socializma izgubili vrednost, kot je npr. dan žena, ki ga le še redki upoštevajo. Na srečo imamo Ameriko, od koder kopiramo mnoge luštne praznike. Taki so dan mamic, dan očetov, valentinovo (ki je spet 'sveti', ampak naj mu bo) in meni najljubši halloween. Praznujem seveda vse državne praznike, tudi tiste Titove, za nekatere pozabljene. Nikoli ne pozabimo novega leta in njegovega ambasadorja zime in obdarovanja, dedka Mraza. Moja življenjska želja je doživeti odštevanje sekund starega leta v kopalkah, na plaži, nekje v Avstraliji. Okrašena jelka v kombinaciji s poletno vročino me fascinira."

Miro Mišljen, modni oblikovalec

"Martinoval sem do sedaj le enkrat in bil navdušen nad prečudovitimi ljudmi. Obožujem pečeno raco in mlince ali žgance. Odkar nisem v Sloveniji, sem kar malo pozabil, kaj gre poleg," nam je v smehu dejal Miro, ki se sicer trenutno najraje izogne vsem uradno določenim praznikom in si raje organizira svoja slavja, takrat ko jih sam občuti. "A kot otrok sem bil obseden s pustom. Že leto vnaprej sem pripravljal maske in živel celo leto za te tri dni!" je povedal Mišljen, ki bi se, če bi imel možnost, udeležil verskega obreda holi, saj obožuje vse, kar je povezano z Indijo.