Gledališče Glej kot koordinator pilotnega projekta zavzema mesto nekakšnega križišča in povezovalca v Sloveniji sicer pogosto razdrobljenih gledaliških institucij, je na današnji novinarski konferenci dejal Bulc.

Čeprav je gledališče vabilo k sodelovanju prejelo šele pred kratkim, je že letos želelo izkoristiti priložnost. Kot je Bulc dejal za STA, si želi, da bi projekt postal tradicionalen in da bi naslednje leto v eni noči povezal več kot 100 slovenskih gledališč.

Pri projektu, ki poteka tretje leto zapored tretjo sredo v novembru, trenutno poleg Slovenije sodelujejo še Avstrija, Hrvaška, BiH, Slovaška, Črna gora in Srbija. V Sloveniji so je projektu letos pridružilo 12 gledališč v sedmih mestih z 12 predstavami, nekatere pa so projektu izrazile načelno podporo.

S predstavami bodo v sklopu Evropske noči gledališč sodelovali SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Mini teater, Plesni teater Ljubljana, Bunker - Stara elektrarna, Gledališko društvo Radeče, Prosvetno društvo Vrhovo, Teatro Matita in Gledališče Glej.

Poleg naštetih pilotni projekt v Sloveniji podpirajo tudi Slovensko ljudsko gledališče Celje, Kulturni center Španski borci in Kino Šiška - center urbane kulture.

Dolgoročni cilj je v naslednjih letih doseči raven, ko bi si države na določen dan v letu tudi mednarodno izmenjale predstave in občinstvu ponudile možnost tako domače kot tuje produkcije.

Pobudnik projekta je Otroško gledališče Dubrava (Dječje kazalište Dubrava) iz Zagreba.