S serijo knjig Slovenski književniki želi Žebovčeva na poljuden način predstaviti slovenske besedne umetnike in umetnice. Za celoten niz je značilno, da so avtorji prestavljeni celostno, vključno s podatki o njihovem poklicnem in zasebnem življenju. Prav to po mnenju avtorice njene knjige loči od biografskih in drugih pregledov slovenskih književnikov.

V pričujočem, petem delu so predstavljeni literati, rojeni malo oziroma tik pred drugo svetovno vojno, ki jih je vse močno zaznamovala. Skupno vsem je, da so vojno doživljali kot otroci in so jo zato dojemali "kot absolutno zlo", je poudarila Žebovčeva. Marsikdo je začel literarno ustvarjati že v otroštvu, veliko mladih je pozneje zaradi družbenega sistema naletelo na ovire, nekateri so bili zaradi pisanja celo obsojeni. Mnogi pa so se literaturi posvetili šele v zrelih letih.

V vseh delih so predstavljeni tudi nekateri literati, ki sicer niso uveljavljeni v literarnih krogih. Za zunanji kriterij vključevanja v delo je Žebovčeva postavila pogoj, da je literarni ustvarjalec izdal vsaj eno samostojno knjižno izdajo. Za veliko avtorjev je pridobila priporočila poznavalcev literature.

Med znanimi književniki v peti knjigi bo bralec med drugim našel Sašo Vugo, Gregorja Strnišo, Nežo Maurer, Kajetana Koviča, Vena Tauferja, Jožeta Snoja, Sašo Vegri, Rudija Šeligo, Petra Božiča in Leva Detelo.

Marjeta Žebovec (1960) je diplomirala na temo Tematska klasifikacija Jalnove kratke pripovedne proze, zato so jo pri založbi Karantanija povabili, da bi napisala še življenjepise drugih pomembnih slovenskih književnikov.