Hrvaška - Turčija (danes ob 20.05, sodnik: Pedro Proenca, prva tekma 3:0): Najzvestejšim privržencem hrvaške nogometne reprezentance je v petek zvečer spomin hitro zašel v leto 1998, ko so ognjeni z enako igro blesteli na svetovnem prvenstvu. Z redkimi izjemami, kot je skalp Italije na SP leta 2002, je Hrvaška blestela tudi še kasneje, ideolog hrvaške igre Luka Modrić pa razkriva, kdaj so naši južni sosedje nazadnje uprizorili podobno predstavo: "To je bilo na evropskem prvenstvu leta 2008, ko smo ugnali Nemčijo. To je dejstvo, od katerega ne moremo zbežati."

Kljub izgubljenemu položaju se turški selektor Guus Hiddink ne predaja: "Dokler so matematične možnosti za uvrstitev na EP, ni še nič odločeno. Če nam ne bo uspelo, bom zelo razočaran." Turški veljaki so čez Nizozemca že potegnili križec. S pomočjo pravne službe iščejo način, kako s Hiddinkom predčasno prekiniti pogodbo, brez da bi mu bilo treba plačati visoko odškodnino.

Črna gora - Češka (danes ob 20.15, sodnik: Nicola Rizzoli, prva tekma 0:2): Čeprav ima Črna gora največje zvezdnike v napadu, je v dosedanjih kvalifikacijah dosegla zgolj sedem zadetkov. "S svojo igro nikakor nisem zadovoljen. Pričakujem, da bom v Podgorici precej bolj nevaren za češka vrata. Večkrat bom streljal, zato upam, da bo kakšna žoga končala tam, kjer je treba," je odločen Steven Jovetić. "Rezultat je za nas neugoden. Napadati bomo morali od prve minute. Do polčasa moramo voditi vsaj z 1:0," dodaja mladi črnogorski zvezdnik.

Nogometaši Češke so na povratno tekmo prišli zgolj z enim motivom - zabiti gol. Če ga dosežejo, mora Črna gora za napredovanje zabiti vsaj štiri. "Pričakovati moramo napeto vzdušje na tribunah. V uvodnih minutah bomo deležni hudega pritiska, a če pridemo do zadetka, nas bo skoraj nemogoče ujeti," pravi Tomaš Rosicky, ki je bil najboljši češki nogometaš na prvi tekmi.

Irska - Estonija (danes ob 20.45, sodnik: Björn Kuipers, prva tekma 4:0): Potolčeni in razredčeni Estonci nimajo nobenih možnosti več. Svoj skrajni limit v kvalifikacijah za EP so dosegli že s prebojem v repasaž, proti Irski pa so jim nasproti stali tudi sodniki. Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) pač morajo nekje povrniti del dolga do Irske, ki je bila škandalozno oškodovana v prejšnjih dodatnih kvalifikacijah za SP proti Franciji.

"Ne bomo se ozirali na rezultat prve tekme. Ljudje si težko privoščijo drage vstopnice, zato ne bi bilo pošteno, če bi igrali s pol moči. Naši navijači hočejo novo zmago in mi jih bomo poskušali razveseliti," je dejal irski selektor Giovanni Trapattoni, ki je zaradi poškodbe dimelj ostal brez Stephena Kellyja, a se v njegovo moštvo vrača John O'Shea.

Portugalska - Bosna in Hercegovina (danes ob 22.00, sodnik: Wolfgang Stark, prva tekma 0:0): Oboji so prepričani o napredovanju, a zaradi prednosti domačega igrišča so favoriti Portugalci. "Vsaj za dve ravni bomo morali biti bolj agresivni. Če bomo imeli kontrolo nad žogo in mirnost v igri, potem bomo napredovali," je nekaj besed portugalskega selektorja Paula Benta, ki z izjemo poškodovanega drugega vratarja Antonia Beta v moštvu nima zdravstvenih težav.

V bosanskem taboru samozavest črpajo iz preteklih gostujočih predstav. Nazadnje so dodobra namučili Francoze sredi Pariza. "Moramo igrati pametno. Zavedati se moramo, da nam je lahko dovolj že en zadetek, zato ne potrebujemo brezglavih napadov," opozarja bosanski vratar Asmir Begović. Še vedno bolečine v zadnji stegenski mišici čuti Miralem Pjanić, ki pa bo stisnil zobe: "Hočemo nastopati na velikih tekmovanjih, začeli pa bomo že na naslednjem evropskem prvenstvu."