Kot nam je pojasnila Andreja Bizjak iz veterinarske uprave, so pristojni že odredili, da morajo pse namestiti v zavetišče, saj so na psih opazili stare rane predvsem na prednjih tacah, glavi in prsnem košu. Gre za običajne rane, ki jih psi utrpijo pri nelegalnih borbah, v katerih se obračajo veliki denarji. Psi so že v karantenah v treh zavetiščih, posebna komisija pa bo morala oceniti, ali jih je mogoče prešolati in varno oddati oziroma vrniti sorodnikom umorjenega. "Osebno upam, da bo komisija ocenila, da je treba pse trajno odvzeti, saj gre očitno za zelo nevarne pse," nam je včeraj pojasnila Bizjakova. Potrdila nam je, da so se inšpektorji pri Resniku oglasili že leta 2006, vendar takrat niso opazili nepravilnosti. A poudariti je treba, da so bili po naših podatkih takrat le na lokaciji, kjer je Resnik pse vzrejal, in ne v Tepah, kjer naj bi pse tudi treniral in menda celo organiziral pasje borbe.

Maja Kos iz ljubljanskega društva za zaščito živali opozarja, da mučenje živali ni samo borba sama, temveč so nedopustni tudi pogoji, v kakršnih nesrečne pse urijo za sprevrženo zabavo. "V kanticah so nameščeni eden proti drugemu, da so bolj napadalni, priklenjeni so na prekratke verige, navajajo jih na kri in jim kupirajo (obrežejo) ušesa, da jim jih je treba redkeje peljati k veterinarju, saj so poškodbe glave in uhljev pri borbah zelo pogoste," pojasnjuje Kosova in dodaja, da so lastniki teh psov pogosto povezani s posameznimi veterinarji, ki jim po borbah na črno oskrbijo krvoločne štirinožce.

Pasje borbe v Sloveniji vsaj po uradnih podatkih niso pogoste. Bizjakova se spominja le primera izpred dveh let, ko so rejcu odvzeli pse, ker je bilo več kot očitno, da so imeli njegovi psi stare rane, ki so lahko nastale le pri bojih. Kosova pa po drugi strani meni, da je tovrstnih rejcev z nečednimi nameni kar precej, največ menda v Kopru in na Obali.

Andreja Bogataj Krivec iz obalnega društva za zaščito živali in obalnega zavetišča za zavržene živali razlaga, da je pasjih borb na Primorskem koncu zagotovo bistveno manj kot pred leti, ko se je več okorelih primorskih kriminalcev ukvarjalo tudi s tem nečednim poslom.

"Na najvišjem nivoju so se na takih borbah bojda obračali tudi zneski več deset tisoč evrov, z njihovo organizacijo pa so se ukvarjali ljudje, ki so se pečali tudi s preprodajo droge, prostitucijo in drugim kriminalom. Takrat so po Kopru izginjali večji psi, zato smo predvidevali, da jih uporabljajo za trening psov pred borbami. A te ljudi so aretirali in zaprli zaradi drugih kaznivih dejanj," nam je zaupala Bogataj-Krivčeva, ki se je znašla tudi pod plazom kritik kolega iz zavetišča Meli v Trebnjah, kjer so nov dom našli štirje psi iz Resnikovega "pasjega kartela". Vodja tamkajšnjega zavetišča Dušan Hajdinjak je namreč pregledal njihove čipe in opazil, da je dvoletna samica prišla prav iz koprskega zavetišča. "Pri nevarnih pasmah moraš biti zelo pazljiv, komu jih oddaš. Nove lastnike moraš tudi nadzirati. Obvestili smo že veterinarsko inšpekcijo in podali ovadbo zaradi mučenja živali na tožilstvo," nam je včeraj povedal Hajdinjak. Bogataj-Krivčeva medtem odgovarja, da ji mora Hajdinjak najprej sporočiti, za katerega psa konkretno gre, da bo lahko med arhivskimi podatki preverila, komu so ga oddali. "Ime Tine Resnik sem namreč slišala prvič," nam je zatrdila Bogataj-Krivčeva.

Hajdinjak je sicer sprejel štiri Resnikove pse, ostale pa je prepustil drugima zavetiščema. Po njegovih besedah so inšpektorji odvzeli 15 psov (tudi pet mladičev), med katerimi jih je samo 5 čipiranih, cepljena je samo ena psica, večina odraslih psov pa ima več starih poškodb.