Nova rešitev omogoča takojšen vpogled v podatke o urejenosti zdravstvenega zavarovanja, ki jih hrani tako ZZZS kot zavarovalnice, ki omogočajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je na današnji novinarski konferenci povedal generalni direktor zavoda Samo Fakin.

Na ta način je 24 ur vse dni v letu omogočen vpogled v podatke o urejenosti zdravstvenega zavarovanja, pa tudi o morebitnem zadržanju pravic v primeru neplačila prispevkov samostojnih zavezancev, pojasnjujejo na zavodu.

Še posebej naj podatke spremljajo tisti, ki spreminjajo svojo podlago za vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje zaradi sprememb pri svojem statusu, tako npr. ob spremembi ali izgubi zaposlitve in ob upokojitvi.

Postopek je enostaven, je danes poudarila Anka Boljka z zavoda. Na telefonsko številko 031 771 009 pošljemo sms sporočilo, v katerega kot ključno besedo napišemo ZZ ter našo devetmestno ZZZS številko. Na zavodu kot primer navajajo, da je sms sporočilo za osebo z imenom Jakob Moder z ZZZS številko 032822733 torej ZZ032822733. ZZZS številka je napisana na kartici zdravstvenega zavarovanja, pojasnjujejo.

Pošiljanje sms sporočila je možno iz vseh domačih mobilnih omrežij, ne pa tudi med gostovanjem v tujih omrežjih, opozarjajo na zavodu. Vsako poslano sms sporočilo posameznik plača po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja, medtem ko stroške za sms odgovor krije zavod in je za prejemnika torej brezplačen.

Z nadaljnjo tehnološko rešitvijo, ki jo predvidevajo, pa bo omogočen tudi varen internetni dostop zavarovanca do vseh podatkov, ki jih v zvezi z njim in njegovimi zavarovanji upravlja ZZZS, so napovedali danes.