V eni od volilnih enot so bile tudi zavrnjene liste Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Zelenih Slovenije, Stranke enakih možnosti in Stranke Slovenskega naroda. Listi Stranke Humana Slovenija so zavrnili v peti in osmi volilni enoti, listo Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in listo Zelenih Slovenije pa v tretji volilni enoti. Listo Stranke enakih možnosti - SEM.si so zavrnili v četrti volilni enoti, listo Stranke slovenskega naroda pa v peti volilni enoti.

TRS na listi s premalo žensk

Kot je za STA pojasnila članica stranke TRS Mojca Markizeti, je volilna komisija ugotovila, da imajo v tretji volilni enoti na kandidatni listi premalo žensk. "Prišlo je do pomote. Na predstavitvi kandidatov smo predstavili kandidatno listo tako, kot bi morala biti," je dejala Markizetijeva. Kot je pojasnila, je ena izmed kandidatk za poslanko namreč po pomoti izpadla iz kandidatne liste, ker so priložili napačno soglasje. V stranki TRS so pritožbo na vrhovno sodišče že oddali in jo obenem podkrepili s posnetkom predstavitve kandidatov za poslance v državnem zboru, je še povedala Markizetijeva.

Od naštetih strank so kandidatne liste v vseh osmih volilnih enotah vložile Stranka za trajnostni razvoj - TRS, Stranka enakih možnosti, Zeleni Slovenije in stranka Stara pravda - Stranka prava. Stranka slovenskega naroda je liste vložila v vseh volilnih enotah razen v volilnih enotah Ljubljana - Center in Novo mesto. Naprej Slovenija in Stranka Humana Slovenija sta liste vložili v treh volilnih enotah, prva v obeh volilnih enotah s sedežema v Ljubljani ter volilni enoti Maribor, druga v volilnih enotah s sedeži v Postojni, Celju in Mariboru. Stranke, katerih liste so bile zavrnjene, imajo možnost pritožbe na Vrhovno sodišču RS.

Pritožbe petih političnih strank

Na vrhovnem sodišču so prejeli pritožbe petih strank na zavrnitev njihovih kandidatnih list. Osem pritožb so prejeli od Stranke Stara pravda - Stranka prava, dve pritožbi od stranke Humana Slovenija, po eno pa od Stranke Slovenskega naroda, Zelenih Slovenije in Stranke za trajnostni razvoj Slovenije. Vsebina odločb vrhovnega sodišča še ni znana. Kot so zapisali na Vrhovnem sodišču RS, je bilo v eni od pritožb, ki jo 11. novembra podala stranka Humana Slovenija, že odločeno, vendar odločitve ne morejo posredovati, saj ne razpolagajo s podatkom, da so stranke v postopku odločbo sodišča prejele. V drugi pritožbi iste stranke, ki jo je vrhovno sodišče prejelo 13. novembra, pa še ni bilo odločeno.

O pritožbah Stranke slovenskega naroda, Zelenih Slovenije in Stranke za trajnostni razvoj Slovenije sodišče še ni odločilo. Je pa odločilo o vseh osmih pritožbah Stranke Stara pravda - Stranka prava, vendar odločitve ne morejo posredovati javnosti, dokler ne dobilo povratnic, da so stranke odločbo sodišča prejele. Volilne komisije so sicer poleg navedenih strank v eni od volilnih enot zavrnili tudi listo Stranke enakih možnosti - SEM.si, vendar vrhovno sodišče njihove pritožbe ni prejelo.

Liste preostalih strank potrjene

Poleg navedenih s svojimi listami na predčasnih parlamentarnih volitvah 4. decembra kandidira še 15 strank.

V vseh volilnih enotah kandidirajo vse sedanje parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljeni stranki Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) in Gregorja Viranta (Lista Virant) ter Gibanje za Slovenijo. Prav tako bodo v vseh osmih volilnih enotah nastopile zunajparlamentarne Demokratična stranka dela, Nova Slovenija in SMS - Zeleni.

Naprej Slovenija kandidira v tretji, četrti in sedmi volilni enoti, na volitve pa odhaja še stranka Akacije, in sicer le v volilni enoti Postojna. Za poslanca italijanske narodne skupnosti se bo potegoval samo Roberto Battelli, za poslanca madžarske narodne skupnosti pa sta dva kandidata, in sicer Laszlo Göncz in Dušan Orban.