Ustvarjalec serije Ryan Murphy je prepričan, da so ustvarili poučen del za najstnike in njihove starše in jim ponudili izhodišče za pogovor o varnem seksu in odgovornih odločitvah, poroča CNN. Še toliko bolj poučen naj bi bil del, ker so prikazali izkušnjo prvega odnosa pri dveh parih - heteroseksualnemu in homoseksualnemu.

Foto: Splet

Hollywood je od nekdaj branil prizore seksa. Predvajanje spolnih odnosov najstnikov pa jemljejo kot projekcijo resničnega življenja prek televizijskega zaslona ali filmskega platna. Resnica o najstniškem seksu, ki ga predvajajo televizijske mreže, pa je bolj zapletena.

Seks med najstniki na televiziji je vedno obstajal, a še nikoli njegovo predvajanje ni bilo tako zelo razširjeno. Velika verjetnost namreč obstaja, da boste ob prižigu televizije naleteli na predvajanje spolnega odnosa med dvema najstnikoma kot med dvema odraslima človekoma, poroča portal.

Televizija ustvarja pritisk

Po poročanju CNN naj bi televizijske mreže in ustvarjalci filmov in serij s poudarjanjem spolnega odnosa med najstniki marginalizirajo tiste najstnike, ki so se s prvim spolnim odnosom odločili počakati. Mnogi najstniki se ob gledanju svoje najljubše oddaje vanjo popolnoma oživijo, ločnica med resničnim in televizijskim svetom pa postane zabrisana. Po besedah Jane Brown, profesorice novinarstva, mediji ustvarjajo t. i. "peer pressure“ ali pritisk vrstnikov in najstnike, hote ali nehote, silijo v izvajanje dejanj, ki ji vidijo pri svojih vrstnikih.

Več kot ducat študij, ki so bile izvedena v zadnjih nekaj letih je pokazalo, da obstaja močna povezanost med izpostavljenostjo vsebini, ki je bolj ali manj primerna za oči in ušesa odraslih in med zgodnjo spolno aktivnostjo mladih.