Na svetu je 366 milijonov sladkornih bolnikov, v državah EU jih je približno 30 milijonov. Po podatkih, zapisanih na spletni strani ministrstva za zdravje, je v Sloveniji znanih 109.000 bolnikov z diabetesom, približno 20 odstotkov oziroma 27.000 pa jih po ocenah strokovnjakov še ni odkritih.

V letu 2010 so izdatki za zdravila za zniževanje krvnega sladkorja znašali 25,6 milijona evrov oziroma 5,5 odstotka vseh izdatkov za zdravila.

V Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana bo danes potekala tudi nacionalna konferenca, na kateri bodo med drugim predstavili rezultate dvoletnega izvajanja nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010 - 2020, ki ga koordinira posebna skupina ministrstva za zdravje.

Govorili bodo tudi o načrtih izboljšanja in obravnave sladkornih bolnikov in preventivnih ukrepov, med katerimi kot pomembno novost predsednica Diabetološkega združenja Slovenije Jelka Zaletel izpostavlja referenčne ambulante. V njih bo diplomirana medicinska sestra med drugim spremljala bolnike z na novo prepoznano sladkorno boleznijo tipa dva, ki bodo dosegali cilje zdravljenja. Prav tako bo pomemben člen pri preprečevanju nastanka bolezni in zgodnjemu odkrivanju oseb z velikim tveganjem razvoja sladkornih bolezni tipa dva.

Ob svetovnem dnevu diabetesa bodo po vsej Sloveniji potekale tudi številne prireditve. V Zvezi društev diabetikov Slovenije so med drugim pripravili številne pohode, s katerimi želijo opozoriti tudi pomen telesne dejavnosti, pravilne prehrane in nujnost takojšnjega ukrepanja ob simptomih bolezni.

V ljubljanski veleblagovnici Nama bodo danes razdelili 1000 priročnikov o diabetesu, na info točki pa si bodo lahko obiskovalci ta dan brezplačno izmerili krvni sladkor, so sporočili iz Zavoda za izobraževanje o diabetesu.

Iz mariborskega Doma pod gorco pa so sporočili, da bodo študentje fakultete za zdravstvene vede pri njih pripravili predavanje o sladkorni bolezni.