"Le zakaj ne bi prišel? Zagotovo bo atraktivno. Je tudi kot nalašč za trening," je razloge za nastop navrgel Marko Kump, edini tuji "profi", ki se je v sončnem popoldnevu pod Kamniškimi Alpami pridružil polni zasedbi kolesarjev Save in Radenske ter tudi večini najboljših gorskih kolesarjev. Ugank, kako se bo v mešanici cestnega in gorskega kolesarstva ter teka razpletalo, je bilo mnogo. Luka Mezgec je pripravil dve kolesi. Gorsko, ob katerem je zrasel, je postavil v menjalni prostor, saj ta disciplina to dovoljuje. S ciklokros različico (29-colski obročniki, specialne zavore, ukrivljeno krmilo kot na cestnem kolesu) pa je startal.

Že takoj po startu krožne dirke (2 km) se je izstrelil Urban Ferenčak, ki se je letos poskušal uveljaviti v dresu Radenske na cesti, a se vrača na MTB. Z izjemo ene strme prelomnice, ki je bila nato v zadnjem krogu, 100 metrov pred ciljem, tudi usodna, je prevozil celo traso. Vključno z preskakovanjem do 40 centimetrov visokih ovir, kar je tudi posebnost ciklokrosa. Večina je morala kar štirikrat v krogu nesti kolo. Že po uvodnem krogu, dolg je bil okoli šest minut, sicer 50 minut in krog dolge dirke, je imel Ferenčak že skoraj minuto prednosti.

Vendar se Mezgec ni predal. Zadnja dva kroga je uprizoril divji lov. Čeprav je bila zadnja tekaška prelomnica zelo kratka (20 m) in nihče od opazovalcev ni pričakoval preobrata, se je to vseeno zgodilo. "Tako me je pribilo, da nisem mogel narediti niti koraka več," je navrgel sila spretni Ferenčak, ki mu je do zmage zmanjkalo le nekaj korakov in spust v cilj. "Kmalu bi se uštel," je priznal Mezgec. "Je pač dolga dirka in sem hranil moči. Ko sem videl, da Ferenčak popušča, sem še imel upanje. Če bi še enkrat startal, bi razmislil in vzel gorsko kolo. S tem bi lahko preskakoval ovire, kar s ciklokros kolesom ne gre. Vseeno pa je lepo, če na prvi dirki zmaga kolesar na ciklokros kolesu, če ga že imam. Ciklokros je mešanica vzdržljivosti, eksplozivnosti, treba je obvladati kolo, ujeti ritem s tekom. Čeprav je to bolj vaška veselica, pa je zmagati na taki dirki vseeno posebna čast. Vzdušje in organizacija sta bila izvrstna." Da sta se zares srečala dva svetova, gorski in cestni, je dokaz tretje mesto Mateja Lovšeta na gorskem kolesu, ki je dolgo vlekel Mezgeca. Na "CX", kot je mednarodna kratica za ciklokros, sta sledila Vlado Kerkez in Gašper Švab (oba Sava), ki bosta v nedeljo, 20. novembra, nastopila na domačem terenu, v Kranju.