Toda do volitev so še trije tedni. Do takrat se v volilni kampanji, ki se je komaj zares začela, lahko zgodi še marsikaj, kajti na vprašanje, katero stranko bodo volili na volitvah 4. decembra, jih je skoraj polovica (45,6 odstotka) vprašanih odgovorilo z ne vem, ne morem se odločiti, ne povem. Po mnenju večine strokovnjakov za politični marketing bodo na njihove odločitve zelo vplivala tudi soočenja šefov strank na obeh televizijah. Prva taka soočenja so bila že v četrtek zvečer, ko so bila anketiranja za to volilno napoved že končana. Po prvih analizah teh soočenj utegne nekaj odstotnih točk izgubiti predvsem lista Gregorja Viranta, ki je bil deležen, zdi se, koordiniranega poskusa diskreditacije, ker je po končanem mandatu na mestu ministra za javno upravo v Janševi vladi še leto dni prejemal nadomestilo ministrske plače, čeprav je v tem času za različna svetovanja pobral več kot še enkrat toliko denarja. Vprašanje pa je, ali bodo volilci to njegovo "podjetnost" kaznovali tako, da bo zdrsnil iz vodilne trojice, denimo pod 10 odstotkov glasov. Če bi se to zgodilo, sledi vprašanje, kam bi ti glasovi šli: v volilno abstinenco, k Janševi SDS ali celo k Jankovićevi PS.

Na drugi strani bi po zaslugi očitno v zadnjih dneh prerojenega Boruta Pahorja utegnili nekaj točk pridobiti socialni demokrati. V njihovo prid govorijo tudi križanja podatkov iz te ankete. Tako je denimo skoraj 57 odstotkov Virantovih pristašev na prejšnjih volitvah volilo SD in samo 23 odstotkov SDS. Še več volilcev si SD lahko obeta od liste PS, če bi se kaj podobnega kot Virantu zalomilo tudi Zoranu Jankoviću. Na prejšnjih volitvah naj bi po tej anketi za SD volilo 80 odstotkov zdajšnjih volilcev Jankovićeve liste, iz česar je mogoče sklepati, da bi se morda vrnili nazaj. Pri pristaših SDS takih selitev ni pričakovati, kajti 88 odstotkov volilcev, ki so SDS volili pred tremi leti, jih to namerava storiti tudi 4. decembra. Po napovedi Ninamedie naj bi se volitev udeležilo 65,5 odstotka volilk in volilcev. To je približno 1,1 milijona, kar pomeni, da ima SDS enako število volilcev kot pred tremi leti, to je okoli 300.000. Gre torej za precej stabilno volilno telo, ki bi ga iz tira zelo težko vrgla še tako udarna volilna kampanja nasprotnikov.

Volilci SDS so pretežno moški, starejši od 40 let in srednje izobraženi. Med njimi je samo 14 odstotkov ljudi z visoko izobrazbo. Največ takih ima lista Zorana Jankovića (35 odstotkov), sledi SD (31) in Virantova lista z 21 odstotki. V strukturi volilcev SDS je 45 odstotkov zaposlenih, 8 odstotkov nezaposlenih, 42 odstotkov upokojenih in 5 odstotkov dijakov oziroma študentov. Slednjih še največ najdemo med pristaši Jankovićeve liste (11 odstotkov), pri Virantovi listi pa samo 2, 3 odstotka. Če odštejemo DeSUS, ki ima med svojimi volilci 82 odstotkov upokojencev, je teh največ (69 odstotkov) med volilci SD. Najmanj ženk je med pristaši Jelinčičeve SNS, komaj 22 odstotkov.

Tudi SLS se ne more ravno pohvaliti z zastopanostjo ženk, kajti med njenimi volilci jih je komaj tretjina. Edina stranka, ki se lahko pohvali z večinskim deležem žensk v svojih vrstah je SD. Zanjo voli 52 odstotkov žensk in 48 odstotkov moških.