Ciklokros je od oktobra do januarja paradna panoga v vseh najrazvitejših kolesarskih državah. Čeh Zdenek Štybar je dvakratni zaporedni svetovni prvak. V samostojni Sloveniji pa je ciklokros povsem zaspal, medtem ko je bil v času Jugoslavije splošno uveljavljen. Od aktivnih kolesarjev ga je vozil le Gorazd Štangelj. Za tekmovalni preporod discipline v mešanici cestnega in gorskega kolesarstva (olimpijskega krosa) imajo največ zaslug Mohor Vrhovnik, v. d. predsednika odbora za gorsko kolesarstvo pri KZS, ki je tudi v vlogi glavnega organizatorja KD Calcit, Matej Stare, športni direktor profesionalne ekipe Sava, in Luka Žele, trener v cestni turški ekipi Manisaspor ter najboljših gorskih kolesark Tanje Žakelj in Nine Homovec.

Ciklokros je v tujini samosvoja panoga, vendar veliko najboljših se potem seli na cesto ali na gorsko kolo. V zimskem času je to tudi najboljši trening vzdržljivosti in spretnosti, saj se podlage (travnik, asfalt, makadam) hitro menjajo. Vmes so obvezni tudi deli za tek, zaradi krožne atraktivne proge (2 km) pa je izredno vabljiva tudi za gledalce.

Prav zaradi pomanjkanja specialnih koles, ki jih predpisuje UCI, so se prebuditelji odločili, da pravil v prvem letu ne bodo zaostrovali. Nastop omogočajo vsem; z gorskimi, cestni ali specialnimi ciklokros kolesi. Že trasa prve dirke (start v nedeljo ob 12. uri) po ogledu sodeč ne bo favorizirala opreme, ampak moč in spretnost. Prebuditev ciklokrosa je na kolesarski sceni vzbudila neverjetno zanimanje. Toliko debat na specializiranih forumih ni bilo za noben dogodek v vsem letu. S pravimi ciklokros kolesi se za dirko že pripravljajo kolesarji Radenske in Save s prvim favoritom Luko Mezgecem, prej najboljšim tudi na gorskem kolesu. Med Novomeščani se je prvi prijavil Marko Kump (Geox), z gorske scene ne bo manjkala prva dama Tanja Žakelj. V boju za zmago bo treba biti precej "divji", kot so poimenovali tudi pokalni niz.