"Priprave so na pravi poti za izstrelitev ob prvi priložnosti," je povedal Pete Theisinger, vodja projekta Marsovski znanstveni laboratorij. "Če nam vreme ali drugi dejavniki preprečijo izstrelitev takrat, imamo novo priložnost 18. decembra."

Kar tono težak rover naj bi pristal na pet kilometrov visoki slojeviti gori znotraj kraterja Gale, predviden datum pa je avgust 2012. Curiosity bo raziskoval, ali so bile okoljske razmere na Marsu kdaj primerne za razvoj mikrobnega življenja. Poskušal bo najti ohranjene dokaze teh razmer.

"Gale nam omogoča odlično priložnost za preverjanje večjega števila potencialno naseljivih okolij in kontekst za razumevanje zelo dolgega zapisa zgodnjega okoljskega razvoja na planetu," je povedal John Grotzinger s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo v Pasadeni, ki sodeluje pri projektu. "Predel kraterja, kjer bo pristal Curiosity, ima vodno pahljačo, ki so jo najverjetneje oblikovale usedline, ki jih je prinesla voda. Plasti ob vznožju gore vsebujejo gline in sulfate, ki se tvorijo v vodi."

Misija je zahtevna in nevarna predvsem zaradi teže roverja. Curiosity namreč ne bo mogel pristati s pomočjo zračnih blazin in bo potreboval povsem novo metodo pristajanja. Pred pristankom se bo Curiosiy odcepil od vesoljske kapsule in začel nadzorovano pristajati na Marsovem površju s pomočjo nekakšnega zračnega žerjava na raketni pogon.